Négyszáz menekült veszett a Földközi-tengerbe

-

Hivatalosan eddig kilenc halottról számoltak be. A szerencsétlenség még vasárnap történt, de az egyik nemzetközi humanitárius szervezet csak most tette közzé a túlélők beszámolóját. Idén eddig tízszer annyi bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren, mint az előző év hasonló időszakában.


Négyszáz ember veszhetett a tengerbe, amikor elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó vasárnap a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között - közölte túlélők beszámolói alapján a Save the Children nevű nemzetközi humanitárius szervezet.

Az áldozatok között sok fiatal volt, kiskorúak is lehettek. A civil szervezet szóvivője szerint az áldozatok többsége Afrika szubszaharai térségéből érkezett, további részleteket azonban nem közöltek. A mintegy 550 embert szállító hajó 24 órával azután süllyedt el, hogy elhagyta Líbia partjait. A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbiától 80 mérföldnyire borult a tengerbe. Az olasz parti őrségnek a helyszínre siető egységei 144 embert vettek fedélzetre.

A hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak, eddig azonban hivatalosan "mindössze" kilenc halottról számoltak be. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mindazonáltal a hajó méretét tekintve valószínűbbnek tartja a Save the Children értesüléseit.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám 47 volt.