Négysávos út, röplabda-akadémia – Orbán nagyot ígért Békéscsabának

Fotó: MTI / Lehoczky Péter

-

Ipari beruházások, infrastruktúrafejlesztés és sportlétesítmények – Orbán Viktor nagy összegű beruházásokról állapodott meg Békéscsaba polgármesterével a Modern városok program ottani állomásán. Van ebben reptérfejlesztés, röplabda-akadémia, nyomdaipari tudásközpont, sőt Magyarország legnagyobb vásárterére is jut pénz..


A beruházásokat a Modern városok program keretében a központi költségvetés fizeti. A Szarvas Péter (független) polgármesterrel kötött megállapodás értelmében többek között lesz Békéscsabán 900 millió forintból egy röplabda-akadémia, új kis pályák, ezen kívül épül egy új városi sportcsarnok 3,2 milliárdért, és egy 50 méteres versenyuszoda gyakorló medencével kiegészítve szintén majdnem ugyanannyiért.


A város közlekedésfejlesztésére megy el a legtöbb pénz: a 44-es út négysávosítása Kecskemét és Békéscsaba között százmilliárdos nagyságrendű lesz, de a város vasúti fejlesztésre kap 35 milliárd forintot, reptérfejlesztésre ( a nagy gépek leszállására alkalmassá teszik a már meglévő repteret) pedig legalább 4 milliárdot költenek.

Három ipari létesítménybe is pénzt fektetnek: létrehoznak egy hűtőházat (erre 12 milliárd forint támogatást szánnak), zöldségfeldolgozó üzemet fejlesztenek, és egy paradicsomsűrítmény-gyár is a tervek között van. A nyomdaipari hagyományaira hivatkozva 1,4 milliárdot kap a város egy nyomdaipari tudás- és képzőközpont létesítésére, a város és a környék kolbászát népszerűsítő, már meglévő élményparkot, a CsabaParkot is bővítik, valamint ötmilliárdért fejlesztenek vásárteret. Orbán ez utóbbira azt mondta: „vastagon fogott a polgármester úr ceruzája, reményeink szerint ez az összeg nem túlzott, mert a nagyságrend alapján arra lehet gondolni, hogy ez lesz Magyarország legnagyobb vásártere”.

Orbán Viktor közölte: a Munkácsyról elnevezett kulturális negyed kialakítása érdekében munkacsoportot hoznak létre, abban ugyanis még tartalmi kérdéseket is meg kell tárgyalni. A színházépület és a hajléktalanszálló felújítását és bővítését pedig egyelőre függőben hagyták - mondta. Szarvas Péter felvetésére, miszerint érdemes lenne a fejlesztési tervek közé felvenni az M47-es autópálya megépítését is, Orbán Viktor közölte: gondolkoznak Szeged, Békéscsaba és Debrecen összekötéséről, ám ez a mostani parlamenti ciklusban nem valósul meg, elképzelések szerint a következő ciklusban látnak hozzá a tervezéshez.