Négymillió euróval támogat egy erdélyi csapatot a magyar kormány

Fotó: MTI/EPA/PAP / JACEK BEDNARCZYK

-

A román sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a magyar kormány nem vett focicsapatot Romániában, az viszont tény, hogy komoly anyagi támogatással segíti a jelenleg harmadosztályú csíkszeredai klubot. Négymillió eurós (kb. 1,2 milliárd forint) összegről van szó.


A román Look TV a ProTV-re hivatkozva írta meg ma, hogy erdélyi focicsapatot vásárolt a magyar kormány. A cím sugallta furcsaságot a cikkben nyilatkozó Ilyés Róbert, a romániai harmadosztályban szereplő FK Csíkszereda edzője sem oszlatta el: „Két, éjjeli világítással rendelkező szintetikus pályát építettek nekünk. Négymillió eurós befektetésről van szó, amely infrastrukturális jellegű, elsősorban a fedett lelátó és az éjjeli világítás kiépítése a cél.”

A Look cikke szerint a Csíkszereda 2019-ben az élvonalban szeretne román bajnoki címet ünnepelni.


Az ügyben megkerestük a Miniszterelnökségi Sajtóirodát is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a hírrel ellentétben „Magyarország Kormánya nem vásárolt futballklubot Romániában. A Magyar Kormány támogatja a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát, amelynek létrejötte széleskörű összefogásnak köszönhető, hiszen a beruházáshoz a római katolikus egyház biztosította a telket, a működési költségeket pedig Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Nemzetpolitikai Államtitkárság biztosítja.”


A Pancho Aréna, a Puskás Akadémia otthona. Székelyföldön is ők adjaák a szakmai hátteret a focihoz.


A Csíkszeredában 2013 óta működő Székelyföldi Fociakadémia szakmai felügyeletét a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia látja el. Az Evz.ro oldalnak Szondi Ferenc, a csíki csapat tulajdonosa azt mondta, hogy a csapatnak jutó mintegy ötmillió eurós támogatásból nagyjából négymillió érkezik a magyar kormány által biztosított forrásokból.

A támogatásból az Akadémia növendékeinek és a Márton Áron Gimnázium diákjainak egyaránt otthont adó új kollégiumot fogják felépíteni, valamint a stadion lelátóját is rendbe teszik.

„Csíkszereda önkormányzata önrészként tanácsi határozattal kötelezte magát, hogy a focipálya meglévő tribünjének rendezésére, futópályára és éjszakai világításra költ. Ez a beruházás tavaly kezdődött, erre mi tavaly kaptuk a magyar önkormányzati forrásokat, idén tehát nem – pontosított az FK Csíkszereda honlapján Szondi Zoltán.”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményében hangsúlyozza, hogy az átadott pályák nem csak a profi sportot szolgálják, hanem közösségi térként is fontos lesz a szerepük. Az akadémia focistái mellett használják majd a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai is.


„Meggyőződésünk, hogy a nemzeti alapon szerveződő sportegyesületek nagyban hozzájárulnak a külhoni magyarság közösségi- és régiós öntudatának, nemzeti identitásának megerősítéséhez, ezért támogatásuk alapvető nemzetpolitikai érdek” – áll a közleményben.