Négymillió amerikai adatait lopták el

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-

Hackerek betörtek az amerikai kormány személyzeti hivatalának számtógépes rendszerébe, és négymillió jelenlegi és volt szövetségi alkalmazott adatait lopták el. Többen a kínai kormányra gyanakszanak.


Négymillió jelenlegi és volt szövetségi alkalmazott adatait lopták el hackerek az amerikai kormány személyzeti hivatalától - közölte az amerikai belbiztonsági minisztérium. Kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva több lap is azt állította, hogy a kínai kormány a felelős a behatolásért. Hivatalosan azonban ezt nem erősítették meg, Peking pedig határozottan visszautasította a gyanúsításokat.

A hackertámadást áprilisban, a kényes, "személyekhez társítható" adatokhoz való hozzáférést májusban észlelték, amikor elkezdték megerősíteni a személyzeti hivatal hálózatának védelmi rendszerét. Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint az adatlopás potenciálisan az összes kormányzati szervet érintheti. A fegyveres erőkben szolgálók adataihoz nem férhettek hozzá a behatolók, de arról nem tudni, hogy kikéhez igen. A Személyzeti Menedzsment Hivatala arra figyelmeztette a támadás lehetséges áldozatait, hogy ellenőrizzék bankszámláikat.

Az eset felderítésébe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott.

Novemberben a belbiztonsági minisztérium egy volt szerződéses alkalmazottja egy másik kibernetikai behatolást fedezett fel. Akkor a tárca 25 ezer alkalmazottjának és több ezer más kormányalkalmazott személyi kartonjához fértek hozzá.

Ezen a héten már az amerikai adóhivatal számítógépes rendszeréből is ellopták 100 ezer ember adóbevallásának adatait. Az CNN szerint ez a támadás Oroszországból indulhatott ki.