Négymilliárdos csalás – magát jelentette fel a Lombard Kézizálog Zrt.

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A tulajdonos kedden jelent meg a rendőrségen jogi képviselőjével, az önfeljelentés nyomán indult a nyomozás csalás gyanújával. A cégnél egyébként január óta felügyeleti biztosok vannak – helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlat miatt.


Az eddigi információk alapján a kár meghaladja a 4 milliárd forintot – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, melyet váratlanul hirdettek meg, előzetes témamegjelölés nélkül.

Csiszér-Kovács Viktória rendőr alezredes elmondta, hogy előző nap a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa jogi képviselőjével megjelent a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda épületében, ahol önfeljelentést tett.

A nyomozás azonnal elindult, kedd este a rendőrök több helyszínen tartottak házkutatást és iratokat foglaltak le.Pénzt a családi ezüstért

A Kézizálog Zrt. klasszikus zálogházként működött 1998 óta. A cég honlapján semmi jel nem utal a problémákra, évszázados hagyományokról és üzleti modellről írnak. A társaságnak 4 budapesti és egy vidéki fiókja volt, ezzel a hazai zálogpiac második legnagyobb szereplőjének számított.


A honlapján feltüntetett információk szerint tevékenységét 8 nagybank segítette refinanszírozóként (kapott tőlük hitelt, amit a zálogtárgyakért cserébe az ügyfeleknek tovább adott). A lista szerint az UniCredit, az OTP, a CIB, a Raiffeisen, a K&H Bank, a Commerzbank, a Széchenyi Kereskedelmi Bank és a Volksbank volt a refinanszírozó, bár ez nem tűnik nagyon naprakésznek; a Volksbankot már több éve Sberbanknak hívják, a Széchenyi Bank pedig csődbe ment.


Problémás csoport

Az MNB-nek a Lombard Csoport egy másik cégével is voltak az elmúlt napokban problémái, a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. ugyanis nem akart minden korábbi hitelfelvevőjével elszámolni a banki elszámoltatás keretében. Olyan leveleket küldött ki az ügyfeleknek, hogy szerződésüket nem tekinti fogyasztói kölcsönnek, ezért nem számol el velük. A jegybank figyelmeztette a céget, hogy utólag nem vizsgálhatja felül az ügyfelei szerződését.

A cégnek focicsapata is van: a Lombard Pápa Termál FC az NB 1-ben játszik.