Négymilliárdos bírságot ért a Bankszövetségnek egy banki adatbázis

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Ismét lecsapott a versenyhivatal a bankokra. Ezúttal a Bankszövetségnek kell fizetnie 4 milliárdot.


Négymilliárd forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Bankszövetségre a BankAdat adatbázis miatt. A 12 éven át a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. közreműködésével működtetett adatbázis a versenyhivatal szerint lehetővé tette a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A Bankárképzőnek 15 millió forintot kell fizetnie.

A hatóság szerint a BankAdat olyan információcserét tett lehetővé, amelyik megsértette a versenyjogi szabályokat. A megosztott, például mennyiségekre, költségekre, keresletre, nyereségességre vonatkozó adatok lehetővé tették, hogy a pénzintézetek naprakész információval rendelkezzenek a piacról, a piaci folyamatokról, versenytársaik teljesítményéről, üzletpolitikájáról, illetve stratégiájáról. Az elérhető információkat az érintett pénzintézetek pedig felhasználták az üzleti tervek, az új termékek kialakításánál. A résztvevő bankok szinte teljes egészében lefedik a hazai bankrendszert: együttes piaci részesedésük meghaladta a 80 százalékot.

A rendkívül magas bírságot mégsem a bankok, hanem a szövetség kapta, mivel az adatbázist az utóbbi működtette. A GVH azért megnevezte a pénzintézeteket:

Budapest Bank, CIB, Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, UniCredit, Magnetissimo, Banif, Commerzbank, Quaestor, FHB Kereskedelmi Bank, Gránit, KDB, Cetelem, Takarékbank, Sberbank, Merkantil, Porsche, Sopron Bank, Erste Lakástakarék, FHB Jelzálogbank, Fundamenta, OTP Jelzálogbank, OTP Lakástakarék, UniCredit Jelzálogbank, Axa, BNP, Citibank, Crédit Agricole, Deutsche Bank, ING

Velük szemben akkor intézkednek, ha a Bankszövetség nem fizetné be a bírságot.

Nem az első eset, hogy a bankrendszerre kartellbírságot szab ki a GVH. 2013-ban a végtörlesztés összehangolt korlátozása miatt összesen 9,5 milliárdot fizettettek meg a bankokkal.