Négyezerszeresére nőtt a sugárzás Fukusima egyik alagútjában

-

A japán atomerőműben négy éve történt baleset, most az egyik földalatti alagútban akadt kis a sugárzásmérő.


Az atomerőműre 2011. március 11-én zúduló cunami után az említett alagútban 400-500 tonna sugárszennyezett víz gyűlt össze. Idén december 3-án a létesítményt üzemeltető Tepco szakértői vízmintát vettek onnan, és kiderült, hogy a cézium izotópjának koncentrációja egy liter vízben 420 ezer becquerel volt. A tavalyi mintában a sugárzás mértéke 4-4,1 ezerszer kevesebb volt. Egyelőre nem ismeretesek a jelenség okai – közölte az NHK helyi tévécsatorna.

Az alagút a létesítménytől nem messze van, és az erősen sugárszennyezett hulladék feldolgozására használták.

A Tepco szakértői azt mondták, hogy az alagút és a létesítmény nincs összeköttetésben egymással, a radioaktív anyagokat a létesítményben és az alagútban elkülönített térben tárolják, és nem mozgatják.

Több mint négy éve, 2011. március 11-én a nagy erejű földrengés és a szökőár nyomán a Fukusima-1-es erőmű három blokkja is leolvadt. Japánban nagy területek váltak sugárszennyezetté. Az erőmű környékéről legalább 80 ezer embert menekítettek ki. A nukleáris fűtőelemek kiemelése még évekig eltarthat.

A hatóságok azt tervezik, hogy az atomerőművet 2040-re teljesen lebontják. A történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról.