Négyezer tehenet röptetne Katarba egy üzletember

Fotó: picture alliance / JOCHEN ECKEL

-

Az állatokat hatvan repülővel szállítanák a blokád alá vont országba, egy hónapon belül Katar egyharmadát tudnák ellátni tejjel.


Négyezer tehénnel bővítené Katar tejtermelését Moutaz Al Khayyat, katari üzletember. Mivel szárazföldön nem lehet megközelíteni az országot a blokád miatt, ezért eredetileg tengeren szállították volna az állatokat. Katar viszont eddig Szaúd-Arábiából importálta a legtöbb tejet, ezért sürgős megoldásra volt szükség. Az egyenként 590 kilogrammos Holstein-fríz teheneket a Qatar Airways fogja szállítani az USA-ból és Ausztráliából, ez 8 millió dollárba (2,2 milliárd forintba) kerül a cégnek.


A farm már készen áll

Nem csak a szállítás módja, de a termelés kezdete is változik. Eredetileg szeptembertől indult volna be a farm, viszont most már azt mondják, június végétől kezdődik a tejtermelés, július közepére pedig az ország egyharmadát el tudják látni tejjel.
Ez lesz az eddigi legnagyobb légi tehénszállítmány a történelemben.
Al Khayyat farmja Dohától 50 kilométerre északra található. Eddig csak építkezéssel foglalkoztak, ők építették Katar legnagyobb piacát. Most viszont a mezőgazdaságba vágtak bele, és kialakítottak egy 70 focipálya nagyságú farmot istállókkal és legelővel. A farm közepén egy kis mecsethez vezető utat építettek. "A kormány mindent megtesz, hogy a katariak ne érezzék meg a válságot a hétköznapokban" - mondta az üzletember.


Stadionok épülnek az elszigetelt országban

Katarral június 5-én szakították meg diplomáciai kapcsolataikat a környező országok, köztük Szaúd-Arábia. Szerintük Katar pénzzel támogat terrorszervezeteket.
Azóta több ország is a segítségükre sietett: Iránból öt repülővel szállítottak zöldségeket, és hajóval 350 tonna gyümölcsöt. Törökország is küldött segélyszállítmányt a blokád alá vont országnak, Erdogan pedig embertelennek és súlyos hibának nevezte az elszigetelést, és azt mondta, kiáll Katar mellett. Marokkó is jelezte, hogy ételszállítmánnyal segítené Katart. Eddig az élelmiszer 80 százalékát a környező országokból importálták.
Az egy főre jutó GDP alapján Katar a világ leggazdagabb országa. Az ország legnagyobb beruházása az öt év múlva esedékes foci vb, metróvonalak és stadionok is épülnek az elkövetkező öt évben.