Negyedszer hallgatnák ki a szexuális bűncselekményt átélt 8 éves lányt

-

Az újabb kihallgatás hírére a kislány sírógörcsöt kapott, az anya megtagadná a vallomástételt.


A 8 éves kislány tavaly nyáron lett szexuális bűncselekmény áldozata, tapintat és segítség helyett azonban az ügyben eljáró hatóságok kellő empátia hiányában és a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával csak megnehezítették a trauma feldolgozását - írja a Magyar Helsinki Bizottság, amelyhez a kislány édesanyja fordult segítségért.

A kislányt eddig három különböző hatóság hallgatta ki tanúként, és most negyedszerre is meg akarják hallgatni még nyomozati szakban. Korábban mindháromszor részletesen mesélt a történtekről, az összes feltett kérdésre egyértelmű választ adott, és már csak az emlékek halványodása miatt sem tud az ügyről újabb információval szolgálni. A vallomásait nem csak jegyzőkönyvezték, de hangfelvételt is készítettek róluk. Minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az anyukáját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket - írja közleményében a Helsinki Bizottság, melyet a 444.hu vett észre.

A kislányt az ellene elkövetett bűncselekmény és a sorozatos kihallgatások annyira megviselték, hogy többször járt pszichológusnál. A mai napig nem tudta magát túltenni a traumán.

Az újabb kihallgatás hírére a kislány sírógörcsöt kapott, az anya megtagadná a vallomástételt. A Helsinki Bizottság szerint miután az elkövető a helyszínen elismerte tettét, plusz korábban már a gyerek vallomást tett, így teljesen felesleges - és egyben jogsértő is - a kislányt újból kihallgatni. Amúgy a jogszabályok alapján a kislányt az ügyész indítványára kapásból kihallgathatta volna egy nyomozási bíró, így eleve elkerülhető lett volna az újabb és újabb vallomás.