Negyedmillió rohingja nem jut élelmiszersegélyhez

-

Több 2600 házat égettek porig Mianmar rohingják lakta északnyugati vidékén – közölte a kormány. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 58 600 rohingja menekült el Mianmarból Bangladesbe.


A mianmari kormány szerint az Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA) lázadói gyújtogatják a rohingja településeket. A muzulmán szélsőséges csoport vállalta a több rendőrs és egy katonai támaszpont elleni múlt heti összehangolt támadást. A rajtaütések után fegyveres összecsapások törtek ki, a mianmari hadsereg tisztogatási műveletbe kezdett. A Bangladesbe menekülő rohingják szerint azonban a gyújtogatás és hadsereg által elkövetett gyilkosságok célja, hogy kiűzzék őket az országból.

Arakánban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni a jogfosztott közösségnek. Ám Bangladesben is egyre ellenségesebben viszonyulnak az ott élő több mint 400 ezer rohingjához, akik az 1990-es években menekültek az országba.

Arakánban legalább 250 ezer ember nem jut élelmiszersegélyhez, mert a mianmari hadsereg és a rohingják közötti harcok miatt az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) felfüggesztette az élelmiszerosztást. A humanitárius szervezetek munkáját megnehezítette, hogy az Aung Szan Szú Kjí kormánya azt állítja, hogy a lázadók táborában élelmiszercsomagokat találtak.

Pierre Peron, az Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője szerint a támadások kezdete óta minden élelmiszersegély-műveletet felfüggesztettek, ami "250 ezer belső menekültet és más, sérülékeny lakost érint".

A térségben mintegy 120 ezer rohingja él a szitvei menekülttáborban a 2012-ben kitört felekezetközi összecsapások óta. Nem kapnak munkát és az utazásaikat is korlátozzák, ezért rászorulnak az élelmiszersegélyekre.

Egy hét alatt több mint 400 ember halt meg és mintegy 40 ezren menekültek el Bangladesbe, tízezrek pedig a határon rekedtek.