Negyedóra alatt megbütykölték az űrhajósok az ISS-t

Forrás: NASA

-

Korábban az űrhajósok rossz helyen felejtettek egy szerszámos ládát, ezért kellett rendkívüli űrsétát beiktatni.


Sikeresen zárult két amerikai űrhajós, Scott Kelly és Tim Kopra sebtében megtervezett hétfői űrsétája a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), melynek célja egy elakadt mozgó alkatrész által okozott meghibásodás elhárítása volt – derül ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közleményéből.

Az űrsétákat szokás szerint hónapokon át tervezik, de a mostanit a múlt hét végén kellett előkészíteni. Az asztronauták feladata az volt, hogy rögzítsenek egy elakadt szállítóeszközt mielőtt szerdán dokkol az űrállomáson az az orosz teherszállító, amely helyi idő szerint hétfő hajnalban indult útnak a kazahsztáni Bajkonurból. A szállítóegység mintegy 3 tonna élelmiszert és felszerelést visz az űrállomásra.

Az elakadt mozgóegység mintegy 10 centiméterre akadt meg stabil rögzítési pontjától, mert korábban az űrhajósok rossz helyen felejtettek egy szerszámos ládát. Az űrsétát három és félórásra tervezték, de a két űrhajós negyedóra alatt megoldotta a problémát, így további feladatokat is végre tudtak hajtani, előkészítendő további modulok csatlakoztatását a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Oroszország új kutató laboratórium létesítését tervezi az állomáson, az Egyesült Államok pedig kereskedelmi űrtaxik fogadására alkalmas dokkoló egységek telepítését helyezte kilátásba. A mostani immár a hetedik űrséta volt idén a Nemzetközi Űrállomáson.