Négy százalékpontot hozott a Fidesznek a kampány

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A Fideszt a választók 36 százaléka, a Kétfarkú Kutyát 1 százalék támogatja.


Az október 2-i népszavazás előtt készült felmérés alapján augusztushoz képest érdemben, négy százalékponttal erősödött a kormánypártok tábora – írja a Nézőpont Intézet közleményében. A pártversenyt így továbbra is nagy fölénnyel a Fidesz-KDNP vezeti, a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 36 százaléka támogatja.

Azonos bázison a Jobbik az augusztusi 12 százalék után ezúttal 11, az MSZP változatlanul 10, a DK – 1 százalékpontos csökkenés után – 6 százalékon áll. Az Együtt-tel továbbra is 2, a Fodor Gábor által vezetett Liberálisokkal 1, míg az LMP-vel az augusztusi 4 százalék után a teljes felnőtt népesség 3 százaléka szimpatizál. A felmérésben ezúttal a Kétfarkú Kutya Párt is elérte az 1 százalékot.

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 49 százalékon állnak, míg a Jobbik 20, az MSZP 10, a DK 7, az Együtt 2, a PM és a Liberálisok 1-1, az LMP ezúttal mindössze 4, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon. Mindez azt is előrevetíti, hogy a kormánypártok egy most vasárnap esedékes választáson újból kétharmados eredményt érhetnének el.A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. szeptember 18–21. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.