Négy rejtélyes eltűnés még mindig megoldatlan Magyarországon

Forrás: 123RF

-

Az amerikai Etan Patz esete után nyilvánították az eltűnt gyermekek világnapjának május 25-ét.


Magyarországon 2010-ben 11 ezer fiatalkorú eltűnését jelentették be, 2015-ben pedig már közel 17 ezer bejelentés érkezett. Közülük évi 80-100 olyan eset van, amikor a rendőrség egy évvel az eltűnés után sem tud semmi információról az eltűnttel kapcsolatban. A 2000-es évekből négy olyan rejtélyes magyar eset is van, ami azóta sem oldódott meg, pedig az eltűntek fényképe tejesdobozokon is szerepelt. Ketten közülük éppen csak betöltötték 18. évüket, mikor nyomuk veszett, de egy 17 éves focistát és egy 10 éves kisfiút is hiába keresnek azóta.


Rejtélyes búcsúeste

Ackermann Dávid a Margitszigetről tűnt el nyolc évvel ezelőtt, és azóta sem találták meg. Egy hat fős társasággal indult a szigetre, ahonnan egyedül a barátnőjét, Ágit ismerte, a többieknek csak aznap mutatkozott be. Ági négy nappal később utazott Új-Zélandra tanulni, ezért ezt egy búcsúestének szánták. Leültek egy mólóra, söröztek, aztán elindultak az ARC kiállításra. Ahogy sétáltak a Margit híd felé, Dávid lemaradt a társaságtól, a hídhoz érve pedig hiába néztek hátra, már nem látták sehol a fiút. Hiába hívták telefonon, nem volt elérhető, Dávidról pedig azóta sem lehet tudni semmit.

Az iratait a Margitszigeti Körzeti Megbízotti Iroda előtti padon találta meg egy rendőr, másnap reggel 8 óra 10-kor. A tárcája sértetlen volt, benne voltak Dávid igazolványai. A telefonját egy hajléktalan találta meg a mólóhoz közel, ahol a társaság sörözött. Ő továbbadta egy másik hajléktalannak, akivel a fiú családja tudott is beszélni, de ő sem tudott semmit Dávidról.

A társaság tagjait kihallgatták, de a részletek különböznek abban, amit elmondtak. Egyvalamiben értettek egyet, hogy Dávid nem tűnt túl jókedvűnek, sőt, magába forduló volt aznap. Hárman azt mondták, Dávidnál volt egy flakon, amiben trombitavirág-tea volt, hárman viszont nem láttak semmilyen flakont a fiú kezében. Abban sem értenek egyet, hogy Ági felhívta-e telefonon Dávidot, mikor észrevette, hogy eltűnt: Ági azt állította, hogy ő telefonált, a többiek viszont nem emlékeznek erre.


Nyomravezetői díj

Az Ackermann család egymillió forintot ajánlott fel annak, aki bármilyen információval tud szolgálni Dávidról, mióta 2009. szeptember 11-én eltűnt. A Margitszigeten lévő térfigyelő kamerák felvételeit a rendőrség csak október végén kérte ki, addigra viszont azok már törlődtek.

Tavaly az Origo megkereste Dávid szüleit: kiderült, hogy Ágit poligráfos vizsgálatnak vetették alá, és igazat mondott. A nyomozók szerint a társaság nem volt olyan állapotban, hogy emlékezzenek, mi történt valójában. A rendőrök szonárral is átnézték a Dunát, hátha Dávid a folyóba esett, de nem találtak semmit. A Monori rendőrkapitányság „körözési eljárást folytatott” tavaly, ennél többet nem mondhattak. Dávid fényképe azóta tejesdobozokon is szerepelt.


A hajógyári-szigeti eset

Strehó Gergő az Árpád híd budai hídfőjénél tűnt el tizenegy évvel ezelőtt. Az akkor 17 éves focista egy barátjával indult a Hajógyári-szigeten lévő Studio nevű helyre. Utoljára fél 10 körül beszélt a szüleivel telefonon, aztán B. Jánossal elindultak a Hajógyári-szigetre. A Studioba viszont egy zártkörű rendezvény miatt még nem lehetett bemenni, Gergő pedig megunta a várakozást, és haza akart menni. János eleinte marasztalta, végül mégis úgy döntött, hogy elindul vele. Útközben az Árpád híd feljárójánál megállt, hogy könnyítsen magán. Mire visszanézett, hiába indult Gergő után, sehol nem találta a focistát, és innentől kezdve nem lehet semmit tudni róla. Keresésére egy Facebook-oldalt is létrehoztak.

Családja megkereste a Studio biztonsági őreit is, de ők csak annyit láttak, hogy Gergő és János elindult haza az épület elől. Kikérték a telefonja híváslistáját is, de az sem vezetett eredményre. Fél 1-kor már nem csöngött ki a telefonja – utoljára 11 óra 20 perckor látták.


Összefüggést sejtettek

Gergőhöz hasonlóan egy másik focista is eltűnt a Hajógyári-szigetről 2006-ban. Az ő holttestét később megtalálták a Dunában. Amikor a Studiot és a többi, közelben lévő szórakozóhelyet üzemeltető Vizoviczki Lászlót letartóztatták 2012-ben, Gergő ügye is előtérbe került, viszont olyan információ, ami segíthetné a nyomozást, még mindig nincs. A XIV. kerületi rendőrkapitányság továbbra is eltűntként keresi Strehó Gergőt.
Tizenhét év nyomozás is kevés volt

Till Tamás a bajai vadaspark felé biciklizett, amikor utoljára látták, tizenhét évvel ezelőtt. 2000. május 28-án az akkor mindössze tíz éves kisfiú egyedül indult útnak Szőnyi utcai otthonukból, de azóta sem érkezett haza.

A biciklit négy hónap múlva megtalálták, de ez nem segített a rendőrségnek. Tamás szülei azt gyanítják, hogy gyermekük pedofilok áldozata lehet. A nyomozók viszont inkább arra gyanakodnak, hogy a bicikliző fiút valaki elüthette, holttestét pedig elrejthette, de bizonyítékot nem sikerült találniuk. Egy évvel Tamás eltűnése után a Magyar Narancs interjút készített a fiú szüleivel, szerintük a bajai rendőrség szerintük nem tett meg mindent, hogy megtalálja őt.


Felnőtt arckép

Mivel Tamás esetében nehezíti a keresést, hogy azóta már 27 éves, a szülők készíttettek egy olyan rajzot, ami a lehetséges felnőttkori arcát ábrázolja. Az elmúlt tizenhét évben előfordult, hogy olyanok hívták fel telefonon Tamás szüleit, akik azt állították, tudják, hol van a fiú, de később nem jelentkeztek. Sőt, a Bors szerint volt, aki be is ismerte, hogy megölte Tamást, de később visszavonta a vallomását. Sz. János a barátnője meggyilkolásáért volt börtönben, de azóta már letöltötte büntetését, és visszaköltözhetett Bajára; Tamás eltűnéséhez viszont nem volt köze.

A Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság továbbra is keresi Tamást, a főkapitány-helyettes pedig egyenesen személyes kudarcnak éli meg, hogy ilyen hosszú ideig nem jutottak eredményre.


A kórház elől elfutott

Döbröntei Máté Viktor Budapesten, az Astoriánál beszélt utoljára az édesanyjával telefonon, azóta egyedül a rendőrség és egy rohammentő személyzete találkozott vele nem sokkal később. Máté néhány nappal 18. születésnapja után, 2004. január 3-án indult el Veszprémből Budapestre busszal, ahová meg is érkezett. A Keleti pályaudvarról ment volna tovább rokonaihoz vonattal, ahol édesanyja már várta. 11 óra 30 perckor viszont felhívta édesanyját, és azt mondta:


Anya, hajtanak a rendőrök!”

Az anya gyorsan visszakérdezett, hogy miért, aztán mondta Máténak, hogy szálljon be egy taxiba, és vitesse magát a Keleti pályaudvarra. Máté kétkedve fogadta az ötletet, és visszakérdezett, nem fogják-e becsapni, biztos odaviszi-e a taxi, majd letette a telefont. Az édesanyja rögtön arra gondolt, hogy gond van Mátéval, viszont a távolság miatt nem tudott segíteni, és miután másnap visszautazott Veszprémbe, megkereste a rendőrséget.


A rendőrség azt mondta, Máté a Teve utcai rendőrpalota előtt hangosan szidta a rendőröket, és öngyilkossággal fenyegetőzött. Rohammentőt hívtak hozzá, amivel aztán elvitték, a jegyzőkönyv szerint azt mondta, drogot fogyasztott.

Az Erzsébet kórházba akarták vinni, de amikor megálltak a kórház előtt Máté felkapta a hátizsákját, és elfutott – mondta a rendőrség. Azóta sem tudnak róla semmit.


Máté édesanyja tavaly is posztolt egy eltűnt emberekkel foglalkozó Facebook-csoportba. Bár a fiú azóta 31 éves lett, az anya szerint megjelenése nem sokat változhatott, felismerhető a korabeli képek alapján. A hozzászólásokban sokan gyanították, hogy egy Döbröntei Máté nevű Facebook-profil mögött az eltűnt fiú lehet, viszont az édesanyja ezt még ott, a kommentek közt cáfolta.