Négy órát kuksoltak a sötétben az Eurostar szuperexpressz utasai

-

Sok menekült bement a csatornaalagútba, hogy vonattal átjusson Franciaországból Nagy-Britanniába. A vonat utasainak kellett fülelni, felmászik-e valaki a vagonra.


Utazók százai, hat Eurostar szuperexpresszvonat utasai rekedtek szerdára virradó éjszaka több órára a franciaországi Calais városában, mivel menekültek mentek be a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő csatornaalagútba. Elállták a síneket, hogy föl tudjanak szállni a vonatokra.


Három vonat végül kora hajnalban folytatta útját Londonba, míg három visszatért oda, ahonnan elindult, a párizsi, illetve londoni pályaudvarra. A rendőrség kivitte az alagútból a menekülteket.

Az egyik Londonba tartó vonat 1,6 kilométerre állt meg az alagút bejáratától, és vesztegelt a nyílt pályán. Az utasok csaknem négy órán át ücsörögtek a sötétben, egyszer azt is kérték tőlük, maradjanak csöndben, hátha meghallják, hogy valaki felmászott a vagon tetejére. A vonat felett körözve egy helikopter pásztázta reflektorfénnyel a környéket, míg az őrök végigjárták vonatot és ellenőrizték a sínpályát is. A szerelvényt végül visszairányították a calais-i pályaudvarra, ahol az utasok kiszálltak, hogy friss levegőt szívjanak, és palackozott vizet is kaptak.

A La Manche csatorna alatti vasúti alagút az európai kontinenst Nagy-Britanniával összekötő legfőbb útvonal, amelyen keresztül mindennap több száz migráns próbál illegális módon, vonatra tett kamionokban elrejtőzve átjutni.