Négy nap alatt 3000 menekültet tartóztattak fel Törökországban

-

Az őrizetbe vett migránsok Görögországba készültek az Égei-tengeren át. Letartóztattak 35 embercsempészt is – jelentette a Dogan török hírügynökség..


A művelet része az Európai Unió vezetői és Ahmet Davutoglu török kormányfő múlt vasárnapi, brüsszeli találkozóján létrejött megállapodásnak, amelynek keretében a török fél vállalta, hogy közreműködik a migránshullám megfékezésében.

Kedd óta a Törökország északnyugati részén lévő Canakkale térségébe irányított háromszáz csendőr összesen 2933 embert – elsősorban szíriai és iraki állampolgárokat – tartóztatott fel, akik a Canakkaléval átellenben fekvő, Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetére akartak eljutni.

Az Európai Unió 3 milliárd euró támogatást nyújt Törökországnak, amely már jelenleg is több mint kétmillió, elsősorban szíriai menekült ellátásáról gondoskodik. Az európai uniós támogatás fejében a török kormány vállalja határőrizetének megerősítését és a közreműködést a menekültek Európába juttatásából élő embercsempész-hálózatok felgöngyölítésében.