Négy ember meghalt a nyerészkedő római főorvos miatt

-

Fölösleges műtétek sorát végezte éveken keresztül, csak azért, hogy minél több pénzt kapjon. Szövettani vizsgálat szerint levágta több nő mellét is, mert azért több járt.


A most 51 éves Paolo Brega Massonét első fokon már tavaly életfogytiglanra ítélték, ezt most egy fellebbviteli bíróság is megerősítette. Egyik asszisztensét, aki első fokon 26 év szabadságvesztést kapott, felmentették, egy másik büntetését 30-ról 25 évre mérsékelték.

A vádlottakat, akik a mit sem sejtő pácienseken teljesen szükségtelenül végrehajtott operációkkal 2,5 millió euró (785 millió forint) többletjövedelemhez jutottak, 86 rendbeli súlyos testi sértés címén ítélték el.

A Szent Ritáról elnevezett, az olasz sajtóban horrorklinikaként emlegetett egészségügyi intézményben például több nőnek is eltávolították a mellét, holott egy szövettani vizsgálat is elég lett volna. Másoknak tüdőjük egy részét operálták ki szükségtelenül.

A hatóságok lehallgatóberendezések segítségével bizonyították rá bűntetteiket a vádlottakra, akik a fölösleges műtétek miatt 27 ezer eurót - átszámítva több mint 800 ezer forintot - is elérő havi fizetéshez jutottak. Az operációkat gyakran a páciens vagy kezelőorvos beleegyezése nélkül végezték el.