Negatívra rontotta Olaszország adósosztályzati kilátását a Fitch Ratin

-

Itália Görögország után az EU leggyengébben teljesítő gazdasága.


Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.

A nemzetközi hitelminősítő BBB plusz befektetési ajánlású osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű olasz szuverén adósságot. A cég péntek éjjel Londonban közölte, hogy a kilátás rontásával egy időben ezt az osztályzatot megerősítette.

A negatív kilátás indoklásában a Fitch kiemelte, hogy a 2017-re szóló olasz költségvetési tervezet 2,3 százalékos GDP-arányos hiánycélt tűzött ki, jóllehet az áprilisban elfogadott stabilitási programban még 1,8 százalékos, a tavalyi stabilitási programban 0,8 százalékos hiányterv szerepelt.

A Fitch Ratings a maga részéről 2,4 százalékos hiányt vár jövőre. A cég szerint 2013 óta immár gyakorlattá vált a költségvetési elcsúszás Olaszországban.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért bruttó államadósság-ráta 2016 végére 132,8 százalékra emelkedik a tavalyi év végén mért 132,3 százalékról. A Fitch azzal számol, hogy a bruttó adósságráta 2017-ben – a korábban vártnál két évvel később – tetőzik 133,3 százalékon, és a későbbiekben is csak lassan csökken. A cég még 2020-ra is 128 százalékos bruttó olasz államadósság-rátát valószínűsít, hangsúlyozva, hogy a BBB osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértéke 40 százalék.

A magas adósságszint kiteszi az olasz gazdaságot a potenciális sokkoknak, és korlátozza az anticiklikus költségvetési politika mozgásterét – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy mindezt az olasz bankrendszer magas nem teljesítő kinnlevőség-portfóliója is tetézi. A Fitch Ratings adatai szerint a szektorszintű nominális nem teljesítő kinnlevőség-állomány a június végi állapot alapján 331 milliárd euró volt; ez a teljes követelés-portfólió 16,4 százaléka és az éves olasz GDP 20 százaléka.

A Fitch rontotta a gazdasági növekedésre adott előrejelzését is. Új prognózisa szerint az olasz hazai össztermék az idén 0,8 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal bővül. A hitelminősítő eddigi előrejelzésében 2016-ra 1 százalékos, 2017-re 1,3 százalékos növekedés szerepelt.

A Fitch Ratings elemzése kiemeli, hogy a reálértéken számolt olasz hazai össztermék jelenleg épphogy meghaladja a 2000-ben elért szintet, és 7 százalékkal elmarad a 2007-ben mért legutóbbi csúcstól.

A Fitch elemzői hangsúlyozzák, hogy Görögországot nem számítva ez a legrosszabb teljesítmény az euróövezetben.

A hitelminősítő becslése szerint az olasz gazdaság növekedése a 2016-tal záruló öt évben átlagosan mínusz 0,6 százalék lesz, jóllehet a cég listáján szereplő BBB kategóriás szuverén adósok átlagos növekedése mediánértéken számolva ugyanebben az időszakban eléri a 3,1 százalékot.

A Moody's Investors Service Baa2, a Standard & Poor's BBB mínusz hosszú távú szuverén besorolással tartja nyilván Olaszországot. A Moody's osztályzata egy, az S&P olasz besorolása két fokozattal gyengébb a Fitch Ratings által Olaszországra érvényben tartott minősítésnél, de mindkét cég olasz adósosztályzata stabil kilátású.