Negatív vízállásnál nehéz lesz lezárni a határt a Drávánál

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

A kormányzat szerint arra is számítani kell, hogy a menekültek a Dráván keresztül próbálnak majd átjutni Magyarországra. Látva a Dráva vízállását, van is némi esély arra, hogy a gázlókon egyszerűen átgyalogoljanak a migránsok a helyenként meglehetősen sekély folyón. Amely néhol annyira sekély, hogy a vízmérce 0 alatti vízállást mutat.


Hétvégén vagy legkésőbb jövő hét elején Magyarország lezárja a horvát határt, ahogy korábban a szerbet is – tudta meg a VS.hu egy név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselőtől. Amint befejeződik a határzár kialakítása, megszüntetik a jelenleg kialakult folyosót is. A teljes határzárra azért van szükség, mert keményebb szituációra számít a kormány, mint a szerb határnál, és úgy kalkulál, hogy a horvátok segítik majd a migránsokat a határátkelésben.


Azt feltételezik, hogy a horvátok a zöldhatárhoz irányítják majd a menekülteket, és a kormányzat szerint déli szomszédunk még a Dráva vízszintjét is mesterségesen 1 méter körül tartja, hogy az se állja a menekültek útját. Elképzelhető, hogy egy mesterséges tó duzzasztásával egyes szakaszokon olyan alacsony vízállást igyekeznek majd kialakítani, hogy ott gyalog is át lehessen kelni a magyar oldalra.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság oldalán közzétett adatok alapján valóban van arra esély, hogy a folyó helyenként annyira sekély legyen, hogy gázlókon át tudjanak gyalogolni a menekültek. Barcsnál például az utóbbi néhány napban negatív vízállást mértek, 20-án és 22-én Őrtilosnál is mínuszban adták meg a Dráva vízállását.


A negatív vízállás nem jelenti azt, hogy nincs a folyóban víz


Csupán azt jelenti, hogy a folyóban helyenként nagyon kevés víz van. A vízállás ugyanis nem azonos a vízszint mértékével. A vízmérce 0 pontját a meghatározásakor eddig mért legalacsonyabb vízálláshoz határozzák meg, és ehhez viszonyítva centiméterben adják meg. Azaz a nulla vízállás mindegyik folyó esetében egy a múltban meghatározott legalacsonyabb vízállást jelenti. A Tiszán például 1842-ben határozták meg a legalacsonyabb állást.

A 0 pont meghatározása után, az évek során a folyómeder azonban jelentősen átalakulhat, a meder mélyülhet, aminek következménye, hogy a korábban meghatározott 0 pont alatt is lehetnek vízállások. Ez a negatív vízállás. A 0 pontot azért nem állapítják meg minden évben újra és újra, mert annak hatására az adott felszíni víz korábbi adatsorát is át kellene számolni, ami eléggé idő- és költségigényes eljárás. (Wikipédia)

Bár való igaz, hogy a Dráván időnként és bizonyos szakaszokon csak 1,5-2 méteres a vízmélység, mivel a kormányzat készül arra, hogy a menekültek a folyón haladnak majd át, állítólag a magyar hatóságok – akik rendelkeznek gázlótérképpel – a folyó bizonyos szakaszain meg fogják erősíteni a határőrizetet.