Ne lepődjön meg, ha szemész kopogtat az ajtaján

Forrás: Semmelweis Egyetem

-

A Semmelweis Egyetem országos szemészeti és cukorbetegség szűrést indít. Az orvosok otthonukban keresik fel az ötven éves vagy annál idősebb embereket. Az a céljuk, hogy országos áttekintést kapjanak a lakosság látásminőségéről, a látásromlás és az elkerülhető vakság okairól és gyakoriságáról. Magyarországon évente ezrek veszítik el a látásukat.


Az országos szemészeti és cukorbetegség szűrésen 3600 ötven évnél idősebb embert kérdeznek és vizsgálnak meg. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika kutatócsoportja saját lakásukban keresi fel őket.

A szűrővizsgálat két és fél hónapig tart, ez alatt az idő alatt párhuzamosan 2 vizsgálócsoport járja az országot, 105 körzetben, körzetenként 35, ötven éves vagy annál idősebb lakosnál végeznek ingyenes szemészeti vizsgálatot, vércukorszint mérést és kérdőíves felmérést.

A feldolgozás eredményeként országos áttekintést kapnak a lakosság látásminőségéről, a látásromlás és az elkerülhető vakság okairól és gyakoriságáról, a szürkehályog-műtétek eredményeiről, a cukorbetegség előfordulási gyakoriságáról, a diabéteszes szemfenéki elváltozások előfordulásáról és súlyosságáról, valamint a cukorbetegek szemészeti ellenőrzésének gyakoriságáról.

Magyarországon évente 4-6000 ember veszíti el a látását, a vakok-látássérültek pontos száma nem ismert.