Ne lepődjön meg, ha a kerítése tövében egy palotát talál

Fotó: MTI / Bugány János

-

Lényegében bármi bárhol felépülhet, ha a parlament elfogadja azt a salátatörvény-tervezetet, amely 300 négyzetméterig nem ír elő építési engedélyt, elég lesz csak bejelenteni a munkát. A javaslat beterjesztői meglehetősen türelmesek az építkezés idejét illetően is.


Hétfőn terjesztették a parlament elé azt a gazdasági salátatörvény-tervezetet, amely szerint ezentúl az építkezéshez nem kell építési engedély, elegendő azt csak bejelenteni.

A javaslat nem vonatkozik minden épületre, 300 négyzetméterben maximalizálnák azt az alapterületet, ameddig nem lenne engedélyköteles az építkezés, az építtetőnek 15 nappal a munka megkezdése előtt csupán bejelentési kötelezettsége lenne az építésügyi hatóságnak. A jogszabálytervezet szerint az épületet a bejelentéstől számított tíz éven belül fel kell építeni, ha ennyi idő sem elég arra, hogy befejezzék a munkát, „az elkészült építményt le kell bontani”.

A törvénytervezetről, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke terjesztett elő, akár már kedden szavazhatnak a képviselők.

Ebben a salátatörvényben szerepel egyébként az is, hogy feltehetően nem kap pluszpénzt a főváros a tömegközlekedés finanszírozásra, továbbá az, hogy a jövő év első napjától 27 százalékról 5 százalékra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója.