Ne lepődjön meg, ha a bankár háromszor csönget

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Az MNB szerint megint aggasztóan sokan nem fizetik jelzáloghitelüket, ezért ajánlást készített a bankoknak, mit tegyenek, hogy viszontlássák a pénzt.


Ajánlást készített a Magyar Nemzeti Bank a bankok és az adósok számára, miután úgy találták, hogy megint elharapództak a nemteljesítő jelzáloghitelek. Virág Barnabás az MNB ügyvezető igazgatója a jegybank háttérbeszélgetésén azt mondta: a nemteljesítő hitelek aránya nagyjából 1300 milliárd forintra rúg, ami a GDP csaknem 4 százaléka. Ez azt jelenti, hogy mintegy 130 ezer adós helyzetet rendezetlen. A jegybankban úgy látják, hogy az adósok felén lehet még segíteni, ehhez azonban a bankok és az adósok akarata is kell.


Az MNB felmérése szerint egy átlagos adó
  • 9 millió forinttal tartozik, amiből 7,9 millió a tőketartozás,
  • a hitelek átlagos futamideje 10-12 év,
  • az átlagos törlesztőrészlet 82,8 ezer forint,
  • az adósok átlagjövedelme ennél nem sokkal magasabb, 109,3 ezer forint,
  • az adósok 24 százaléka azért nem törleszt, mert nincs rá pénze.
Virág Barnabás kiemelte, a bankoktól a jegybank azt várja el, hogy legalább háromszor keressék fel a nem fizető ügyfeleket, és tegyenek ajánlatot a tartozás rendezésére. Javasolhatják nekik például azt, hogy adják el az ingatlant a banknak, esetleg ajánlják fel az Eszközkezelőnek. A jegybank szerint a magáncsőd is lehet megoldás. Itt írtunk arról, hogy kevesen érdeklődnek a magáncsőd iránt, miközben vége a téli kilakoltatási moratóriumnak.

A bankoktól azt várja a jegybank, hogy a felsorolt javaslatok közül legalább kettőt szóba hoznak, és az első ügyféllátogatások szeptember 30-ig megtörténnek.

A Világgazdaság nemrégiben arról írt, hogy javulás feltételezhetően 2016-ban várható, miután megkezdi vásárlásait a MARK Zrt., több százmilliárd forintnyi rossz hiteltől megszabadítva a szereplőket.