„Ne kritizáld a török államot” – ajánlja a német külügy a turistáknak

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

A német külügyminisztérium a kiutazó turistáknak a honlapján azt tanácsolja, hogy kormányzatellenes állításokat ne tegyenek Törökországban – írja az rt.com.


A német külügy többek között erősen ajánlja a nyaralni induló, kiutazó állampolgárainak hogy „ne tegyenek nyilvánosan politikai állításokat a török állammal szemben, és ne fejezzék ki szimpátiájukat a terrorista szervezetek mellett”.


Ez a jó tanács a külügyminisztérium honlapján található, ahol egyebek mellett arra is figyelmeztetik az utazókat, hogy figyeljenek Isztambulban a zsebtolvajokra, ne igyanak csapvizet, és ne menjenek a szíriai határ közelébe.

A fentebb említett tipp a turisták részére azután került fel a minisztérium oldalára, hogy Jan Böhmermann német komikus ellen Recep Tayyip Erdogan török államfő eljárást kezdeményezett, amiért Böhmermann heti szatirikus műsorában durva szavakkal szidalmazta a török elnököt. A botrány egy diplomáciai problémát okozott Merkel számára, aki kénytelen védelmezni a német szólásszabadságot, de közben tekintettel kellett lennie Ankara érzékenységére is egy olyan fontos időszakban, amikor az EU szorosan együttműködik Törökországgal a menekültválság kezelésében.