Ne keltsék a pánikot, Róma biztonságos lesz a szentév idején

-

Ezt hangsúlyozta a vatikáni fő szervező, Rino Fisichella érsek. Szerinte a zarándokokat a terroristákon kívül az árdrágítók is fenyegetik.


Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke kijelentette, lehetetlenség előre megmondani, hányan fognak érkezni a most december 8-án kezdődő és 2016. november 20-ig tartó szentévre. Elmondta, hogy a szentév hivatalos vatikáni honlapján (im.va) a zarándokok folyamatosan regisztrálják magukat, van olyan szentévi Szent Péter téri pápai audiencia, amely máris "telt házas", vagyis már több mint 70 ezren jelezték részvételi szándékukat.

A szentév egyházi eseményeinek szervezésével megbízott Rino Fisichella úgy fogalmazott, felesleges drámai képet festeni az esetleges veszélyekről, elriasztva a zarándokokat. „A zarándokok biztonsága teljes mértékben garantált" - hangsúlyozta. Kijelentette, a zarándokokat sajnos nem csak a terroristák, hanem az őket becsapó kereskedők is fenyegetik, Róma számos üzlete például a szentév hivatalos logóját használja a látogatók csalogatására anélkül, hogy erre engedélye lenne.

Ferenc pápa december 8-án délelőtt fél tízkor mutatja be a szentévet megnyitó szertartást: ünnepi szentmise után kitárja a Szent Péter bazilika szent kapuját. A kapun elsőként az egyházfő lép át, őt bíborosok, püspökök, szerzetesek és szerzetesnők, laikusok követik. A körmenet Szent Péter apostolnak a bazilikában levő sírjáig halad. Kedd este fényjátékot mutatnak be a Szent Péter téren. Képeket vetítenek a Szent Péter bazilika homlokzatára, közöttük neves fotósok felvételeit az irgalmasságról, emberiségről, környezetvédelemről, klímaváltozásról Ferenc pápa Áldott légy! enciklikájának témáit követve.

December 13-án a világ egyházmegyéiben levő szent kapukat nyitják meg. A szentévek történetében ez lesz az első alkalom, hogy Rómán kívül a világ számos más részén is "helyi" szent kapukat nyitnak meg. Ferenc pápa az általa az irgalmasságnak szentelt szentév minden péntekén "rendkívüli" gesztust tesz az irgalmasság nevében a szegények segítésére: az első december 18-án a legnagyobb római menhely meglátogatása lesz. A szentévben Ferenc pápa nem csak szerdán, havonta egyszer szombaton is általános audienciát tart a Szent Péter téren.

Az érsek arra figyelmeztette a zarándokokat, hogy a szentéven történő részvételt tanúsító igazolásokat kizárólag a Vatikán bocsáthatja ki, és ezek ingyenesek, ahogyan a szentév minden egyházi eseményén való részvétel is.