Ne kapja fel a vizet, de a tévéje lehallgatja

Fotó: Archives du 7eme Art / Cross Creek Pictures

-

A szolgáltatás javítására használják fel a felvett hangokat. Titkokat azért ne súgjon meg a készüléknek - írja a Newsweek.


Az internetes népharagra válaszul a Samsung megnevezte azt a szolgáltatót, amelyik az okosétévék által rögzített hangokat elemzi. A cég azért kényszerült erre a lépésre, mert a túlzottan tágan fogalmazott adatvédelmi nyilatkozat felzaklatta a vásárlókat. Nagyjából a következő szöveg szerepelt a nyilatkozatban:


"Kérjük vegye tudomásul, hogy ha mondatai személyes vagy más módon érzékeny információt tartalmaznak, az is rögzítésre és átküldésre fog kerülni egy harmadik szereplő számára, ha használja a hangfelismerést."

A Samsung nem tudott annyira hivatali nyelven fogalmazni, hogy ne legyen egyértelmű, a tévé esetenként adatokat küld a hangfelismerési funkciót üzemeltető cégnek. A hangvezérléssel üzemelő eszközök csak akkor kezdenek cselekedni, ha parancsot kapnak - a Google Glass esetében az "Ok Google" ébresztette fel az eszközt - viszont ennek detektálásához folyamatosan fülelniük kell. Hasonló kritikát fogalmaztak meg az Amazon Echo ellen is, ami egyszerre intelligens asszisztens és zenelejátszó.

A Samsung az adatvédelmi nyilatkozat pontosításában közzétette, hogy a magyarországi fejlesztői központtal is rendelkező Nuance Communication biztosítja a szövegfelismerési szolgáltatást. A cég okostelefonjainak szövegfelismerőjét is ez a cég szállította, illetve az iparági pletykák szerint az Apple eszközeinek agyát adó Siri mögött is a Nuance található. A cég emellett azt is közölte, hogy nem értékesíti az adatokat más félnek, így például reklámot nem ezek alapján fog kiszolgálni az okostévé.