Ne hívja vissza a gyanús számot, ha nem akar emelt díjat fizetni!

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Megszaporodtak a Comore-szigeteki hívások, csak senki nem tudja elcsípni a telefonálót. Ezért mindenki visszahívja az ismeretlent, utána pedig fizet. A Délmagyar írta meg, milyen trükkös csalásról van szó.


A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága meg is nevezte a csalástípust: wangiri. One ring and cut. Egyszer csenget, azután bontja a vonalat. Ez a mézesmadzag, ami után a kíváncsi lélek könnyen ráveszi a gondolkodó embert, hogy az ismeretlen számot visszahívja: ki a fene akar engem utolérni külföldről?


A napokban a Comore-szigetekhez tartozó hívószámról valóban nagy tömegű hívást észleltünk, és megtettük a megfelelő műszaki lépéseket ügyfeleink védelmére

– válaszolta a Délmagyar érdeklődésére a Magyar Telekom. Ezen hívások lényege az, hogy számítógéppel nagy tömegben rövid idejű hívásokat generálnak az elkövetők úgy, hogy a hívott félnek ne is legyen lehetősége fogadni a hívást, a készüléken viszont feltűnjön a „nem fogadott hívás” jelzés. Ez többnyire prémiumdíjas szám, amelynek visszahívása jóval többe kerül a normál tarifánál.


A trükkre egy szervezett bűnözői hálózat alakult ki Afrikában – írja a Délmagyar. A lap kérdésére a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács se tudta megmondani pontosan, hogy milyen módon, de komoly jutalékért valahogyan beékelődtek a szolgáltató és a felhasználó közé.