Ne higgyük, hogy eláll az eső. Nem fog

Fotó: Pixar

-

A ma várható jelentős mennyiségű csapadék miatt az ország nyugati és középső területein tizenkét megyére és a fővárosra is figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Holnap is folytatódik a borongós időjárás.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Budapesten és Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés ugyancsak a nap folyamán várható sok eső miatt.


A meteorológiai szolgálat azt írta: a dél felől egymást követő csapadékzónák hatására a Dunántúlon, valamint az ország középső részén éjfélig további jelentős mennyiségű esőre van kilátás. Az említett tájakon 20-30, de Somogy, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében 30-40 milliméter csapadék is hullhat. A csendes eső mellett főként a Dunántúlon előfordulhat egy-egy zivatar is – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 14–19 Celsius-fok között valószínű, de a Tiszántúlon 20, 21 fok is lehet. Késő estére 11–16 fok közé hűl le a levegő.


Holnap sem lesz jobb a helyzet

Pénteken folytatódik a borongós időjárás. A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint hajnalban és reggel többfelé, délelőtt átmenetileg kevesebb helyen, majd déltől ismét egyre több felé (főleg a középső tájakon és keleten) számíthatunk esőre, záporra. Néhol zivatar is lehet. A középső tájakon kiadós (20-30 mm-nyi) eső várható. A délkeleti szél sokfelé lesz élénk, főleg az Alföldön erős lökések is lesznek. A csúcshőmérséklet 13 és 19 fok között alakul. Erős melegfront terheli szervezetünket, ezért az arra érzékenyeknél fejfájás, fáradtság, ingerlékenység fordulhat elő. Többfelé vizes útszakaszokra, vízátfolyásokra készülhetünk, óvatosan vezessünk!


Szombaton eleinte többfelé, majd egyre inkább már csak a keleti tájakon várható újabb csapadék. Nyugaton előbukkanhat a nap is. 14-15 fok körül alakul a hőmérséklet délután.

Vasárnap a nap első felében párás, ködfelhős idő várható, majd napközben újabb esőfelhők érhetik el hazánk térségét, és délutántól egyre több felé ered el az eső. Reggel 7, délután 16 fok körüli értékeket mérhetünk.

A jövő hét elején ugyancsak borult idő várható, de a hét közepén enyhülés jöhet, és némi napsütésre is van kilátás.