Ne higgye, hogy a kirúgás a legrosszabb, ami a késésért járhat

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Elalhat-e a börtönőr szolgálatban? A szolgálati törvény szerint nem, a gyakorlatban viszont fordult már elő. A büntetés-végrehajtás fegyelmi és nyomozótisztjei az ilyen ügyeket is kivizsgálják. Sopronkőhidán kerestük fel egyiküket.


Sopronkőhida szigorú hely. Nyolcszáznál is több fogvatartott, sokan közülük életfogytig tartó büntetésüket töltik. Egy ilyen intézetben az állománynak is folyamatosan magas szinten kell teljesítenie, hogy ne legyen baj. Botlások persze minden munkahelyen előfordulhatnak, csak a bévében ebből rögtön fegyelmi ügy lesz – súlyosabb esetben pedig jön a katonai bíróság.Horváth Enikő Sára alezredes – akinek eredményeiről a márianosztrai lőbajnokság kapcsán írtunk – fegyelmi és nyomozótisztként vizsgálja ezeket a “botlásokat”. „Ebben az évben jóval kevesebb ügyük van a kollégáknak, alig egy tucat” – mondja Horváth alezredes.

Vannak kisebb súlyú vétségek, mint egy apró késés, egy hanyag motozás, és vannak ügyek, amelyek után csak a leszerelés marad. Az alezredesnek az előbbi kategóriával van több dolga, az utóbbival nehezebb.


A büntetés-végrehajtás nem egy átlagos munkahely. Épp ezért a késésre hajlamosak fel se szereljenek, mert egy komolyabb megcsúszás már katonai bíróság előtt végződhet. Horváth alezredes szerint persze egyszer-egyszer pár perc még megúszható parancsnoki feddéssel – igaz, volt, akitől inkább elköszöntek, mert rendszeressé vált a pontatlan érkezés, hiába derült ki utólag, hogy a problémás családi viszonyok és az átveszekedett éjszakák miatt aludt el a börtönőr.

Ritkán, de olyan is előfordul, hogy a szolgálatban bóbiskol el valaki. Kimondottan kínos lehet az a pár perc csend, amikor az elöljárói ellenőrzés arra vár, hogy reagáljon az őrtoronyban szolgálatot teljesítő őr. Ennél csak a magyarázkodások kellemetlenebbek, a fogfájás miatt becsukódott szemtől elkezdve addig, hogy „háttal állt az udvarnak, és egy háztetőt figyelt, ezért nem vette észre az elöljáróját”.


Szankciók

  1. Feddés
  2. Megrovás
  3. Fizetési fokozatban várakoztatás
  4. Alacsonyabb beosztásba helyezés
  5. Szolgálati viszony megszüntetése


Szintén Horváth Enikő Sárához érkeznek először azok a jelzések, ha egy fogvatartott azzal jelentkezik, hogy bántalmazták az állomány tagjai. „Ezt minden esetben kivizsgáljuk, akkor is, ha azt mondja a panaszos, hogy a zárkájába mondjuk egy évvel ezelőtt tízen nyomultak be, és verték meg. Bár Kőhidán nincs olyan zárka, ahová egyszerre beférne tíz fegyőr.”

Az alezredes szerint a feljelentések egy része mögött az áll, hogy a fogvatartottak körében elterjedt: aki bántalmazásra panaszkodik, azt automatikusan áthelyezik egy másik intézetbe. Ez azonban nincs így. Sőt, a bv. egyre többször tud élni a hamis váddal, ami újabb súlyos börtönéveket jelenthet annak, akiről kiderül, hogy feljelentése ellenére nem érte sérelem.Utoljára 2010-ben fordult elő, hogy az intézetben szolgálatot teljesítőkről a bíróság kimondta, megverték a fogvatartottat, illetve jelenleg is zajlik egy ügy, amelyben kőhidai fegyőröket vádolnak. Horváth Enikő Sára hozzáteszi, hogy az állomány tagjai tisztában vannak vele, hogy egyik elsődleges feladatuk, „a reintegráció nem arról szól, hogy agyba-főbe verjék a fogvatartottakat”.


Sok kolléga 80-90 emberrel van egyedül, de hiába vannak leterhelve, hiába kóstolgatják őket, nem alacsonyodhatnak le a bűnözők szintjére.

A rabverés mellett az ittasság is főbenjáró bűnnek számít. A börtönök egy részében például minden be- és kilépésnél bele kell fújniuk a szondába az állomány tagjainak. Sopronkőhidán az ilyen gyakori ellenőrzés még csak terv, egyelőre szúrópróbaszerűen mérnek alkoholszintet.

Volt már, aki megbukott a teszten, ilyenkor főleg a posztalkoholos állapotra hivatkozik az érintett, tipikus indok az „előző este megivott három sör”. A parancsnok hatásköre arról dönteni, milyen szankció jár az alkoholfogyasztásért, zéró tolerancia van ugyanis érvényben. Egy esetben nem volt kérdés, hogy mi legyen a büntetés: sofőrnek vettek fel valakit, aki a próbaidő harmadik napján fújta színesre a szondát.

„Igyekszem korrekten hozzáállni a kollégákhoz, így ők is korrektek velem” – mondja a börtön „belső nyomozója”, aki civilben végzett ének-egyházzene szakos tanár. Azt mondja, hiába van ebben a munkakörben már másfél évtizede, sokan azért járnak be hozzá, hogy kiöntsék a lelküket. Nem könnyű szituáció a zárt intézetek hierarchikus világában, amikor a börtönőrök gyengének mutatkozhatnak. Horváth Enikő Sára pedig sok mindenben megértő, de csak a fegyelemsértésen innen.


Fegyelmezetlenségek

2014-ben 540 fegyelmi eljárás indult a magyar börtönök állományával szemben. Ebből a parancsnokok 112 esetben megszüntették a fegyelmi eljárást, illetve 342 esetben fegyelmi szankciót szabtak ki. A fenyítések közül leggyakrabban a feddést és a megrovást alkalmazták. Jelenleg 86 ügy van folyamatban. Méltatlansági eljárás keretében két hivatásos állományú tagot bocsátottak el.

440 büntetőügy is indult, igaz, ezek 42 százaléka már a nyomozati szakaszban megszűnt. A büntetőeljárások során 27 főt marasztaltak el tavaly.

(Forrás: BV-évkönyv)