Ne féljünk a felhőtől, nem harap!

-

A felhő az elmúlt években az IT slágerlisták élén állt, mégis sokan szkeptikusan állnak hozzá.


Az IT minden vállalkozásban igen fontos szerepet tölt be. Megfelelő informatikai eszközök, adattárolás és internet nélkül egyetlen startup sem maradhatna életben túl sokáig. Persze egy tökéletesen működő IT infrastruktúra kialakítása igen magas költségekkel jár, és az induló vállalkozásoknak ez nagy terhet jelenthet – különösen a kezdeti szakaszban.

Először is, a csapat minden tagjának kell egy jó számítógép, erős internetkapcsolat, és szükség van egy erős szerverre is, ahol az adatokat biztonságosan tárolhatjuk. De milyen szervert válasszunk? Melyik a legolcsóbb és a legbiztonságosabb? A startupnation.com egyik cikkében a felhőalapú adattárolás mellett érvel.

A helyi adattárolás és a felhőalapú szerverek között egy meghatározó különbség van: az ár. A felhő ugyanis mindent tud – ha nem jobban – mint egy hagyományos szerver, csak mindezt jóval olcsóbban. Mégis sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, általában azzal az indokkal, hogy nem nyújt megfelelő biztonságot az érzékeny és fontos adatoknak.

Ezt a fajta bizalmatlanságot a leggyorsabban úgy lehet megszüntetni, ha az ellenállókat meggyőzzük e tévhit ellenkezőjéről. Erre pedig a legjobb megoldás az edukáció. Mutassuk meg nekik, hogy a felhő hogyan működik, és miként teszi biztonságossá az adattárolást. Ha a munkatársak felismerik a technológiában rejlő lehetőségeket és felfedezik az előnyöket, akkor jóval kisebb ellenállásba ütközhetünk a technológia bevezetése során.

Miért van szükség a szkeptikusok meggyőzésére? Ahogy egy startup növekszik, úgy nő az eltárolásra váró adatok mennyisége is. Olyan szerverre van tehát szükség, mely a nagy adatmennyiség mellett is biztosítani tudja a weboldalak gyors és problémamentes betöltődését, valamint a nagy terhelés mellett is megbízható működést tesz lehetővé, s mindezt kedvező áron. A cloud computing előtt ehhez egy külön szerverteremre és képzett informatikai személyzetre volt szükség. Ma viszont mindez elkerülhető a felhő használatával, ezáltal a vállalkozások jelentős költségeket takaríthatnak meg.

A felhővel láthatóan mindenki nyer. A startupnak nem kell szerverekre költeni, az oldalak gyors betöltődését a munkatársak és a fogyasztók egyaránt élvezhetik, a várakozási idő csökkenése pedig hozzájárulhat a produktívabb munkavégzéshez is.

Mivel a kezdő vállalkozások számára minden fillér számít, a felhő még egy fontos előnyt tartogathat számukra. Lehetővé teszi ugyanis a távoli munkavégzést, így a megfelelő hitelesítési adatokkal rendelkező munkatársak akár otthonról vagy utazás közben is elérhetik a munkájukhoz szükséges adatokat és információkat. A távmunkával pedig újabb költségeket takaríthatnak meg, hiszen így a korai fázisban – amíg nincs rá szükség – nem kell irodahelyiséget bérelniük.

Az induló vállalkozásoknak muszáj a költséghatékony megoldásokat keresniük azért, hogy a meglévő pénzt inkább a sikerbe fektethessék. Az egyik ilyen megoldás kétségkívül a felhőalapú adattárolás lehet, mellyel amellett, hogy pénzt takaríthatnak meg, fontos dokumentumaikat és adataikat is biztonságban tudhatják, miközben garantált számukra a megbízható és gyors munkavégzés.