Ne ébreszd fel a csillagászt!

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Vaskapu, kék turistajelzés, egy semmilyen visszajelzést nem adó csengő, amely mellett egy laminált lapot talál a turista, ha Piszkéstetőre vetődik. A lap arra kéri, hogy ne nyomkorássza a csengőt, mert a kapu túloldalán csillagászok próbálnak aludni. A Mátra ötödik legmagasabb csúcsán található az ország legnagyobb, egyméteres tükörrel felszerelt távcsöve. Elmentünk megnézni a nagyvasat.


Hatvanas évekbeli recsegős fakupolák, a kórházi ágyak fáradt fehérjére festett távcsövek és az elmúlt ötven évből származó műszerek – ezeket láthatja, aki veszi a fáradságot, és megszervez magának egy látogatást az MTA Piszkéstetői Obszervatóriumába. Az 1960-ban átadott, feketés andezitből épített obszervatórium minden irányból nézve mást mutat.


Az obszervatórium a legnagyobb távcső kétszintes tornyával és tárgyalókat tartalmazó melléképületével a Star Wars-filmek elhagyatott díszletét idézi. Komolyan csodálkozunk, hogy nem bukkan elő a fal mögül két unottan cigiző rohamosztagos.


Vader nagyúr rég nem járt erre


A csillagászok szállásául szolgáló, oldalról az Oroszlán csillagképet formázó épület kényelmes turistaház. Kandallós nappalijában szétült, ám eredeti szépségüket még most is őrző szocreál bútorok. De a hely nem hagy nosztalgiázni, a munkaasztalon egy geodétáknak szánt, épülő zenitkamera van, a falon pedig egy Raspberry Pi miniszámítógép által meghajtott monitor, amely a távcsövek állását és meteorológiai információkat jelenít meg.


Bolyhos sárga szék zöld ledekkel


A folyamatos tuning hozzátartozik a helyhez, és valószínűleg a csillagász szakmához is. Mindenhol akad egy-két levetett, kinőtt, jobbra cserélt és a sarokba dobott – egyszer még jó lesz valamire! – berendezés. A Gazdálkodj okosan vagy a Szomszédok nappalijából ismerős fotel mellett asztali gépek, zöld ledekkel kacsingató szünetmentes táp, halálpontos időjelet szolgáltató GPS-vevőegység. Jobb, mint egy múzeum, mert itt minden működik.


Jól gondolják, az az óra ketyeg, bár az időt már rég GPS-ről veszik


A távcsövek is csak kívülről tűnnek réginek, a fentebb emlegetett fáradt kórházszínű festés átverés, kamuflázs. A hatvan centiméteres tükörrel rendelkező kisebbik nagytávcső már húsz éve nem üvegnegatívra készíti a fotókat, hanem egy modern CCD-képérzékelő van benne. Persze a negatívok cserélgetésére kialakított sötétkamra azért megmaradt, még a piros fény is működik benne. Kipróbáltuk!


Távcső? Akkor bele kell nézni!


A Schmidt-rendszerű távcső nem úgy teleszkóp, ahogy azt megszoktuk. Nincs hol belenézni. Ez az egyik első dolog, amit házigazdánk, Molnár László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének kutatója kénytelen elmagyarázni a látogatócsoportoknak.Ha emiatt elkeserednek, akkor a kupolát azért meg lehet forgatni, a távcsövet pedig be lehet állítani valamilyen irányba, ettől pedig elmúlik a bánat. A recsegve forduló faszerkezet, a szemét kinyitó tető és a modern motoroknak köszönhetően viszonylag csendesen pozícióra álló távcső remek látvány. Szükség is van az ilyen varázslatokra, mert a modern technológiából szinte teljesen hiányzik a mágia. A korszerűsített távcsövet valójában számítógép vezérli, távolról is elérhető és állítgatható, szó sincs már arról, hogy a csillagos ég alatt áll a tudós és egy is füzetbe jegyzetelve próbál nem megfagyni.


Pisketetői Obszervatórium

Tud gyorsfelvételt is, pont úgy mint a digitális fényképezőgépek sportmódja


A rohamosztagosok bázisára beépített, egyméteres tükörrel rendelkező RCC-teleszkópnál pedig esély sincs arra, hogy bárki csalódott legyen. Az eszköz tényleg óriási nagy: két ember, egymás vállára állva sem érné talán fel a tubust, amiben a tükrök és a műszerek vannak.


Pisketetői Obszervatórium

A távcső halkan mozog, de a kupola mozgatása és kinyitása komoly zajjal jár


Az RCC-teleszkóp folyamatos használatban van, amióta átesett 2013 és 2014 között egy komoly tuningon. Négy vagy öt kamerát is szereltek rá: egy a keresőtávcső és egy a vezetőtávcső végén figyel, a fő teleszkópra pedig rögtön két-három eszköz is került. Az elektronsokszorozós CCD-kamerával gyorsfelvételeket lehet készíteni, pont úgy, ahogy az otthoni fényképezőgépének vagy mobiljának a gyorsfotó módjával. A cél is ugyanaz: több képből lehet kiválasztani a legélesebbet a munkához. Nagy előny ez a gyorsan lezajló eseményeknél. A fényt egy spektrográfba is ki lehet vezetni üvegszálon, amellyen nagyobb exobolygók Doppler-jelét is ki lehet mérni. Ez a legújabb berendezése az obszervatóriumnak.


Pisketetői Obszervatórium

Jó időben szabad szemmel is látszik a budai hegység, egyszer pedig a Magas-Tátra csúcsait is látták


"Még küzdök a jetlaggel"

Negyedévente körülbelül két mátrai ügyeleti hét jut egy-egy csillagászra. A munka még úgy is terápiás hatásúnak tűnik, hogy már van gyors internet az obszervatóriumban – mikrohullámmal lövik fel Gyöngyös felől –, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy az ember felidegesítse magát vele. Ezen felül van egy gondnok, ottjártunkkor dolgozott pár favágó és koradélután elkezdtek feltűnni az egymásnak hangos jóreggelttel köszönő csillagászok is. Más viszont nincs. Két-három nap alatt átáll az éjszakázásra az ügyeletes, nappal alszik, este pedig vagy a távcsövet felügyeli, vagy pedig káromkodik, mert a felhők miatt nem lehet dolgozni. Ilyenkor a csillagász cikket ír, pályázatot rak össze, dolgozik vagy filmet néz – sorolja a lehetőségeket Molnár.


Ha a megérkezés előtt jól vásároltak be Gyöngyösön, ahol a legközelebbi nagyobb bolt van, akkor egy hétig embert se nagyon kell látniuk. A vásárlás pedig azért is fontos, mert a közeli Mátraszentimrén bezárt a vegyesbolt, így már csak a galyatetői kisbolt és a mátraszentimrei zöldséges mentheti meg őket, ha kifogynak valamiből.


Mit termel a csillagász?

A Piszkéstetői Obszervatóriumhoz remek felfedezések fűződnek. Itt észlelték először a felfedezője után elnevezett 93P/Lovas-1 és a 184P/Lovas-2 rövid periódusú üstökösöket. Az egyik 2017-ben lesz a legközelebb a pályájának földközeli pontján, a másikra 2020-ig kell várni, hogy visszajöjjön. De az első magyar földsúroló – ne féljenek, nem jön nekünk – kisbolygó, a (3103) Eger megtalálása is ehhez a csillagvizsgálóhoz kötődik. Illetve a Schmidt-távcsővel nagy szupernóva-vadászatokat tartottak, amíg szupernóvát találni menő volt.


Pisketetői Obszervatórium

Még nem működik a kis robottávcső, de már dolgoznak rajta. Mellette pedig készül a ház a Légyszem-kamerának.


"Nem az volt, hogy fogsz egy robottávcsövet, végigfotózod az eget, a számítógép meg megmondja, hogy hol történt valami" - mondta mosolyogva Molnár László. De az érdekesebb szupernóvák viselkedését a mai napig nyomon követik ezzel a távcsővel.


A kívülről öreg, belülről feltuningolt távcsövekkel ma is komoly munka folyik. Molnár László a Gaia űrtávcső egyik tudományos programjához végez méréseket. Olyan cefeida változócsillagok fényességét méri, amelyeknek a fénye egy-két nap alatt is sokat változhat. Mivel a Gaia nagyon nagy felbontásban fog fotózni, de ritkán, érdemes akkor elsütni, amikor a legjobb képeket lehet készíteni.


Közben Pál András kutatótársa olyan 19 érzékelőből és objektívből álló Légyszem-kamerán dolgozik, amely az ég negyedét le tudja fényképezni egyszerre. Ez már az a big data, amiről az informatikusok is annyira szeretnek beszélni. Több gigabájtnyi katalogizált, visszakereshető képük lesz a csillagok állásáról és fényességéről.

Ezek mellett pedig van még két, felújítás alatt lévő „gyorsreagálású” távcső, amiket másodpercek alatt rá lehet állítani bármilyen objektumra. Ha egyszer elkészülnek, ezek is távvezérelhetők lesznek.


Pisketetői Obszervatórium

Ipartörténeti műemléknek sem utolsó: magyar gépvezérlő számítógép angol feliratokkal


Ahogy a csillagászoknak a napja lassan elkezdődött, a miénk lassan véget ért. Ha éjszaka látogattuk volna meg az ország legnagyobb távcsövét, akkor sem láttunk volna többet. Egész nap vastag felhőtakaró volt a Mátra felett, aznap este nem kellett kinyitni a kupolákat. Az éjszakák felében viszont működnek a távcsövek és készülnek a fotók, még ha ma már zavaróbb is a Gyöngyös és Budapest által okozott fényszennyezés.