Ne akarja tudni, mennyien kapnak el fertőzést kórházban – ez titok

-

A HVG hiába kereste az adatokat, amelyeket az érvényes jogszabályok szerint közzé kellene tenni. Azóta tűntek el a nyilvánosság szeme elől, hogy kiderült: nagyon szomorú a kép.


A HVG szerint az utolsó ismert adatok az Országos Epidemiológiai Központ 2013 szeptemberi összefoglalójában vannak, amely a 2012-es évről szólt. Ebben a kórházban szerzett fertőzések statisztikája, az NNSR (Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer) a korábbihoz képest jelentősen megnövekedett halálozási adatról számol be. Míg 2010-ben 1029, a következő évben pedig 1233, 2012-ben már 2317 beteg vesztette életét az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések miatt. (Az eltmed.hu egészségügyi portálon ebben a cikkben egy grafikonon is látható az adatok romlása a 2005–2012 közötti időszakban.)

A HVG emlékeztet arra, hogy az akkori államtitkár, Szócska Miklós ekkor kérette magához az NNSR teljes anyagát, s ettől fogva az el is tűnt a nyilvánosság szeme elől. Akkor az államtitkár azt ígérte, az adatok tisztítását és korrigálását követően közzéteszik az eredményeket, de ez a mai napig nem történt meg – olvasható az elitmed.hu-n. Az éves kórházi jelentések gyűjtése, elemzése nem szűnt meg – írja a HVG –, csak „belső használatra” jelzéssel kerül az érdemesnek tartott kórházi vezetők elé.

Az EU járványügyi és betegségmegelőzési centruma (ECDC) szerint évente 4,5 millióan szednek össze fertőzést az egészségügyi intézményekben, és közülük 37 ezren bele is halnak ebbe. Akik meggyógyulnak, 16 millió extra kórházi nappal kénytelenek megterhelni a biztosítók büdzséjét. A három legsúlyosabb és legelterjedtebb bajt a Clostridium difficile (CDI) baktérium, a többféle antibiotikummal szemben is ellenálló, úgynevezett multirezisztens kórokozók (MRK), valamint a véráramfertőzések okozzák.

ECDC-jelentés a témában utoljára 2013-ból lelhető fel, ebben 2011–12-es adatok vannak.


Van, amiben Magyarország korábban listavezető volt

Egy ábra az Európai Járványügyi Központ honlapján található legutóbbi jelentésből. A kórházban szerzett fertőzés arányában a legtöbb emésztőrendszeri fertőzés Magyarországon volt, ezen belül a CDI-okozta fertőzések arányát tekintve pedig harmadik volt Magyarország