Ne a válogatott csoportját, ezt a tabellát figyelje!

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Két fordulóval az Eb-selejtezők vége előtt reális esélye van a fociválogatottnak az automatikus részvételt jelentő legjobb csoportharmadik hely megszerzésére. Nézzük, hogyan!


A csoportharmadikok tabellája

1. Ukrajna 7 meccs, 13 pont (11-3-as gólkülönbség)
2. Magyarország 7, 12 (6-4)
3. Horvátország 7, 11 (14- 5)
4. Albánia 6, 11 (7-3)
5. Írország 6, 9 (6-5)
6. Svédország 7, 9 (9-9)
7. Szlovénia 7, 9 (9-10)
8. Izrael 6, 7 (6-8)
9. Törökország 6, 6 (7-8)
Horvátországtól egy pont levonva.


Még három pont a tét

Bernd Storck csapata egyenes ági kvalifikációjának alapfeltétele, hogy Görögország maradjon az utolsó a csoportjában, azaz ne előzze meg a három ponttal előtte álló Feröer-szigeteket a hátralévő két fordulóban. Ami kedvező a magyar válogatott számára, hogy e tekintetben saját kezében van a sorsa, ugyanis csütörtökön és vasárnap éppen ezzel a két válogatottal találkozik: ha mindkétszer nyer, akkor a jobb egymás elleni eredményeknek köszönhetően – a feröeriek oda-vissza verték a görögöket – marad a sorrend. Ha a magyarok csütörtökön legyőzik a Feröer-szigeteket, és a görögök kikapnak Észak-Írországban, akkor szintén nem változik a sorrend.

Az utolsó hely sorsa azért lényeges, mert a legjobb harmadik hely számolásánál nem veszik figyelembe az utolsók elleni eredményeket. Ha a görögök feljönnek utolsó előttinek, a magyarok csak két pontot szereznek a csoportbeli ötödik ellen, ha viszont csütörtökön megverjük Feröert, és marad a sorrend, akkor hatot.


Ukrajnát leelőzhetjük

A csoportharmadikok tabelláján – amelybe jelenleg a feröeriek elleni eredmény számít – Magyarország 12 ponttal a második, amihez további három pontot tudna hozzátenni a feröeriek ellen. A speciális tabellát vezető ukránoknak szintén csak egy olyan meccsük van hátra, amelyen pontokat gyűjthetnek, méghozzá a spanyolok ellen. Ha tehát október 12-én nem okoznak meglepetést, akkor őket megelőzheti a magyar válogatott.

Ukrajnán kívül csak az I csoport leendő harmadikja lehet veszélyes a magyarokra, ha Feröer legyőzésével számolunk. Magyar szempontból a cél, hogy a jelenleg 12 ponttal második Dánia ne nyerjen utolsó, portugáliai meccsén, vagy a 11 ponttal harmadik Albánia legfeljebb három pontot szerezzen a hátralévő két mérkőzésén, hazai pályán Szerbia és idegenben Örményország ellen. A lényeg, hogy az I csoport harmadikjának maximum 15 pontja lehet, hiszen ha Albánia többet szerez, akkor megelőzi Dániát, és már második lesz.

Ha Albánia vagy Dánia 15 ponttal zárna harmadikként, akkor a gólkülönbség dönt. A két rivális jelenleg plusz néggyel áll, míg Storck együttese csak plusz kettővel, azaz nem mindegy, hogy a magyarok milyen különbséggel verik meg a Feröer-szigeteket. A H csoportban harmadik horvátok csak akkor lehetnek veszélyesek, ha Magyarország nem tudná megverni a Feröer-szigeteket, ez esetben Bulgária hazai pályán való legyőzésével előzhetnek.

A nyolc lemaradó csoportharmadik pótselejtezőre kényszerül. Jövő hét vasárnap 11 órától Nyonban négy párba sorsolják a csapatokat, a párharcok győztesei vehetnek részt az Eb-n.