NBA A-tól Z-ig – második rész

-

HÁTTÉR

Az NBA-t megszeretni egy pillanat műve, viszont megismerni csak elszánt függőséggel lehet. Szubjektív NBA-ábécénk az addikció alsó tagozata, amely múltba réved, jövőt kémlel, és túl sokat ironizál.Az Oklahoma City Thunder centere, az élet igazságtalanságának egyik szimbóluma: gazdag, kigyúrt, ráadásul jó melója és három lába van.


A Cleveland Cavaliers sérülékeny irányítója, a félredugásról élőben közvetítő Instagram-fotók Michelangelója. Tasmán ördögös lefordulásaival és bokakuszáló cseleivel előszeretettel teszteli az ellenfelek egyensúlyérzékét. 2011-ben az év újonca volt, idén pedig az All-Star gála legértékesebb játékosa.


A Philadelphia 76ers gettóban érlelt pontszóró ikonja, 3-as számú mezét a napokban vonultatták vissza a testvéri szeretet városában. 200 millió dollárra becsült összkeresetét állítólag az utolsó centig eltapsolta, ami azért a pénzügyi analfabéta élsportolók között is világklasszis teljesítménynek számít. Ja, és nem szeretett edzésre járni. Vágod? Edzésre. Nem meccsre. Edzésre. Edzésre, ember, EDZÉSRE!


Elég egy pillantást vetni James beceneveire, és máris kiderül, hogy nem a csapat fánkfelelősével van dolgunk: King James, The Chosen One (A kiválasztott), The Traitor (Az áruló). LeBron evilági karrierje 1984. december 30-án kezdődött az ohiói Akronban – nem éppen idilli körülmények között. Anyja, a vélhetően dílerkedésből élő Gloria James mindössze 16 éves volt, amikor LeBron született, az apa kilétére pedig sosem derült fény: elpárolgott, mint egy akroni sikátorban a crackpipa füstje.


LeBron gyerekkorát a gyakori költözések jellemezték, és, mivel anyja egyszerre több állásban robotolt, sokszor segítőkész tanároknál spájzolta el egy szem fiát. Cleveland későbbi királya a kosárlabda iránti szerelmet egyik kényszervendéglátójának, Frank Walkernek köszönheti, aki sikeresen terelte a kilencéves LeBront a világot jelentő gyűrűk, illetve a helyi AAU-kölyökcsapat, a Northern Ohio Shooting Stars felé. James az országos bajnokság második helyéig menetelő Shooting Starsban életre szóló barátságot kötött három csapattársával (Sian Cotton, Dru Joyce III, Willie McGee), az elválaszthatatlan négyes még gimnáziumot is közösen választott.


A nagy vihart kavaró döntés (a St. Vincent – St. Mary egy jellemzően fehér diákállományú magániskola) helyességét végül az élet igazolta három bajnoki címmel, rocksztári népszerűséggel, valamint, James esetében, egyéni díjak tömkelegével, egy tetoválást inspiráló Sports Illustrated-címlappal és egy 90 millió dolláros Nike-szerződéssel. Miután David Stern, az NBA diktátora meghekkelte a draftot az isteni szerencse Clevelandre mosolygott, a Cavaliers elsőként választhatott a 2003-as játékosbörzén, és így kivethette a hálóját az akroni kosármessiásra.


Hétéves clevelandi uralkodása alatt James két alapszakasz-MVP-vel gazdagította trófeagyűjteményét, ám a bajnoki cím vágyálom maradt, és végül 2010 nyarán – a Torontóból kereket oldó Chris Boshsal karöltve – Miamiba dobbantott, Pat Riley és Dwyane Wade karjai közé. A távozás mikéntje* és a James-Wade-Bosh szupertrió vándorcirkusza a bánatukat mezégetésbe fojtó Cavs-fanatikusoktól kezdve a régi motoros legendákon át egészen a legjelentéktelenebb NBA-bloggerig mindenkinél kihúzta a gyufát.

* Egyórás ESPN-egotrip The Decision (A döntés) címmel, továbbá egymillió dolláros reklámbevétellel – utóbbi a fiatalokat segítő Boys & Girls Club számláján landolt.

Bár a dédelgetettcsodagyerek-státuszhoz szokott Jamesnek idegen volt a közellenség szerepe (az identitászavar jól megfigyelhető ebben a reklámban), és a csapat nem tudott megszabadulni sem a bolhából Godzillát csináló médiamikroszkóptól, sem a közutálat viharfellegeitől, a Heat játszi könnyedséggel sasszézott az NBA-döntőig.


A Dallas Mavericks elleni párharcban LeBron aranytojás helyett valami sokkal büdösebbet tojt (17,9-es pontátlaga 8 ponttal múlta alul alapszakaszbeli teljesítményét, ami toronymagasan NBA-rekord), és a Mavericks zónázása (azaz területre fókuszáló védekezése) óriásreflektorként világított rá a játékában tátongó hiányosságokra. A 4–2-es vereséget követően előbb verbális középső ujjat villantott a világnak, majd két hétre bezárkózott óceánparti vityillójába. A luxusszáműzetésből Számkivetett-szakállal és megsokszorozódott motivációval mászott elő, az elmúlt két szezonban pedig mindent vitt, amit lehetett: bajnoki cím, döntő és alapszakasz-MVP, régi ellenségek skalpja (lásd lenti videó).


Kudarcai, a lajhárlassúsággal csituló közutálat, valamint a sokak szerint istenkáromlással felérő csapatváltás ellenére kétség sem férhet hozzá, hogy LBJ az NBA történetének egyik legjobb és legsokoldalúbb játékosa, egy szuperhős kaliberű atléta; aki külön parkolóházat igénylő egóval is ugyanaz maradt, aki volt: egy szeretetre és elismerésre éhes akroni kölyök (na meg a képletes autofelláció őszinte híve).


A krisztusi kor felé cammogó Johnson ereiben folyékony THC csordogál, pókerarcát pedig a legpökhendibb teve is megirigyelné. Játékára a mániás depresszió jellemző: a fásult, 9 pontos meccseket katartikus, rekorddöntő negyedekkel vegyíti. Fontos pillanatokban nem remeg meg a keze, és néhány tollvonással több kincset zsákmányolt, mint Dzsingisz kán pályafutása csúcsán (értsd: 2010 nyarán 6 évre szóló, 123 millió dolláros szerződést írt alá akkori csapatával, az Atlanta Hawksszal). Az évi 20 millió Washingtont jócskán túlszárnyaló összeget jelenleg a Brooklyn Nets jet-skivel szaltózó oligarchájáról, Mikhail Prokhorovról gombolja le. Ez a legtöbbünk lakásánál nagyobb furgon és ez a legtöbbünk cipős szekrényénél tágasabb, ujjlenyomat-leolvasós ajtóval védett csukaszentély kiválóan demonstrálja, hogy Joe-nál jó helyen van a della.


A Los Angeles Lakers ötszörös bajnok irányítólegendája, a 80-as évek NBA-reneszánszának egyik katalizátora. 11,2-es átlagával a gólpassz-örökranglista éllovasa, aki a hát mögött tekert asszisztoknál csak a ház mögött megtekerhető playmate-eket szerette jobban. Életmódjáért méretes pofont kapott a karmától: 1991-ben AIDS-et diagnosztizáltak nála. A sokkoló hírt és az azonnali visszavonulást bejelentő sajtótájékoztatót még az újságírók is megkönnyezték, ám Magic milliódolláros mosolyát a HIV vírus sem hervasztotta le; az első pillanattól kezdve ugyanolyan kihívásként tekintett a halálos kórra, mint például az 1980-as döntő hatodik meccsére, amelyen a sérült Kareem Abdul-Jabbar helyén, centert játszva radírozta le a pályáról a Julius Irvinget soraiban tudó 76erst.


Visszavonulása után a biztonságos szex és az AIDS-ellenes kampány első számú szószólójává lépett elő, kiemelt hangsúlyt fektetve a betegséghez fűződő tévhitek eloszlatására, amelyeknek természetesen ő is elszenvedője volt; a fertőzéstől rettegő játékostársak némelyike (kiváltképp a Magic 1992-es All Star-szereplése ellen kampányoló Karl Malone és a meleg pletykákat csicsergő, homofób Isiah Thomas) még vegyvédelmi szkafanderben sem ment volna Johnson közelébe.


Bár mindenki azt hitte, hogy az 1992-es hollywoodi hattyúdal (All Star-gála MVP, olimpiai arany a Dream Teammel) pontot tett a Magic-eposz végére, 1995-ben edzőként (16 meccs, 5–11-es győzelmi mérleg), majd 1996-ban játékosként (32 meccs, 22–10-es mérleg, 3–1-es vereség a későbbi bajnok Houstontól a rájátszás első körében) is visszatért Los Angelesbe. A trükkös gólpasszok szögre akasztása óta különböző tévécsatornáknál szakért, jótékonykodik, politizál, Los Angeles-i sportcsapatokat vásárol, és csak mosolyog azokon, akik 1991-ben temették. Több üzletágban érdekelt cégbirodalmának értékét 700 millió dollárra becsülik.


Minden idők kecskéje: hatszoros bajnok, hatszor a döntő legértékesebb játékosa, ötszörös alapszakasz-MVP. NBA-panteonban díszelgő meccsei helyett ezúttal az újraszinkronizált Darth Vader-monológoknál is sötétebb oldalát vegyük szemügyre, hiszen a hibátlanra suvickolt látszat mögött mindig ott rejtőzik az ember.

-


Ashton Kutcher eltitkolt ikertestvére, az NBA-örökkévalóság leghosszabb hárompontos-sorozatának (zsinórban 126 meccs minimum egy értékesített triplával) büszke tulajdonosa. A nemeuklideszi fodrászgeometria aspektusából tökéletes pajesz–frufru-arányánál szebbet utoljára Shygys-lemezborítón láttunk.


A Portland TrailBlazers irányítója, a tavalyi szezon legjobb újonca. Kortársai közül főként higgadtságával tűnik ki, a stresszes, meccset eldöntő pillanatokban is olyan nyugodt tud maradni, mint egy sziklaszirten meditáló viszkacsa. Lillard a liga történetének első olyan játékosa, aki a piros betűs NBA-ünnepnek számító All Star-hétvégén öt megmérettetésen próbált szerencsét (hárompontos dobó-, zsákoló- és ügyességi verseny, az újoncok és a másodévesek összecsapása, illetve az All Star-meccs).


A fehér ember nem tudni ugrani szabályát erősítő kivétel, 1982 óta az első játékos, aki át tudta lépni a 30–30-as álomhatárt. Erre a reklámra meg nincsenek szavak.

17 éves, 216 centi, tulajdonképpen egy kosárlabdázónak született, túlképzett toronydaru.

McGrady, Tracy

A tavaly nyáron 16 szezon és 8 csapat után visszavonult McGrady álmatag tekintetére egy 17 órás eukaliptuszhibernációból ébredő koala is büszke lenne. Korszakos tehetség volt, ám az állandó térd- és hátproblémák miatt sosem tudott igazán kibontakozni. Hasonlóképp sérülékeny houstoni csapattársával, a felhőkarcoló apától és kínai porcelánváza anyától (ízületeit utóbbitól örökölte) született Yao Minggel 2005-ben megalapították a Broken Brothers (Törött Tesók) bluesduót, dalaikban (I Drown My Sorrow in Stripper Boobs, I’m too big for my Ferrari, I Can Always Get What I Want) a szezononként minimum 15-20 meccset kihagyó, vagyonokat kaszáló sztársportolók borongós mindennapjait örökítették meg.  

Félretéve az idiotizmust egy tőmondat erejéig, McGrady 2009 óta a darfuri árvák elhivatott támogatója és védelmezője (190 millió dollár körüli összkeresetéből talán futja erre is).

Teljes nevén Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo. Négyszeres DPOY (Defensive Player Of The Year – az év védőjátékosa), 3289 kiosztott sapkával a blokkörökranglista második helyezettje. Védjegye a blokkolás után nevelő célzattal fityegtetett mutatóujj volt, persze előfordult, hogy a mutatóujj fityegtette Mutombót.

Afrikai humanitárius missziójának koronaékszere a szülőhazájában, Kongóban felépített Biamba Marie Mutombo Kórház, egy 29 millió dolláros, 300 férőhelyes, párját ritkító felszereltséggel büszkélkedő intézmény.

A jellemzően a nyers erőre és a palánk alatti pusztításra specializálódott erőcsatár pozíció (power forward) német forradalmasítója, a Miami Heat 2011-es nemezise. Majdnem makulátlan karrierjének egyetlen szégyenfoltja ironikus módon pont a 2006–2007-es MVP-szezonjára pottyant, mikor is a rájátszás első körében a ligaelső, 67–15-ös győzelmi mérleggel pöffeszkedő Dallas Mavericks 4–2-re kicummantott a nyugati konferencia nyolcadik helyén kullogó Golden State Warriorstól.

Skrillex a szekrényben? Optimus Prime Bon Jovit játszik dorombon? Á, csak egy Shaq-büntető. Rappelt. Színészkedett. Válaszolt. Palánkot tépett. Nyert.

A múlt heti leckéért katt ide.