Navracsics támogatja az uniós eljárást a lengyelek ellen

Fotó: Bauweraerts. Didier

-

Az Európai Bizottság vizsgálja Lengyelország jogállamiságát, amely akár büntetőintézkedések elrendelését is eredményezheti Lengyelország ellen. Bár Orbán Viktor szerint az EU-nak nem érdemes Lengyelországgal szembeni szankciókban gondolkodnia, Navracsics Tibor uniós biztosként támogatja Brüsszel eljárását. A Jobbik kiakadt.


Navracsics Tibor, magyar uniós biztos is támogatja az Európai Bizottság eljárását, amely Lengyelország alkotmányosságának mélyreható vizsgálatát jelenti – szúrta ki az Index a faz.net német nyelvű lap cikkét.


A lengyel jogállamiság vizsgálatának kiváltó okaként a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítás elfogadását szokták emlegetni, de a német lap információi szerint a vizsgálat inkább az alkotmánybírósági átalakításokra fog fókuszálni. A vitát január 13-án, a biztosok következő tanácskozásán rendezik meg. A kérdés Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kezdeményezésére került fel az ülés napirendjére.

Az akár büntetőintézkedések elrendelését is eredményező vizsgálattal kapcsolatban pénteken egyeztettek az uniós biztosok stábjainak vezetőivel, akik nagy valószínűséggel egységes támogatói álláspontot fognak képviselni jövőhéten. A német lap ennek kapcsán emelte ki Navracsics Tibort, mint aki támogatja Brüsszel álláspontját, és nem fogja blokkolni a folyamatot. Navracsics álláspontja azért lehet érdekes, mert a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor nem ért egyet Brüsszellel. Egy pénteki interjúban Orbán ugyanis arról beszélt, hogy az EU-nak nem érdemes Lengyelországgal szembeni szankciókban gondolkodnia, mert ahhoz úgyis teljes egyetértés kell, márpedig „Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat„.


Az Index megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét, azzal kapcsolatban, hogy csalódott-e volt minisztere, Navracsics Tibor uniós biztosi álláspontja miatt. Havasi azt válaszolta, hogy a miniszterelnök és a magyar kormány határozott álláspontját természetesen nem befolyásolják az Európai Bizottság, illetve a biztosok nyilatkozatai.


A Jobbik szerint Navracsics Tibor uniós biztos álláspontjával szégyent hoz nemcsak magára és a kormányra, de egész Magyarországra is. Az ellenzéki párt „arra kéri Orbán Viktor kormányfőt, hogy haladéktalanul egyeztessen egykori miniszterével, ne hagyja, hogy Navracsics Tibor besározza a magyar–lengyel kapcsolatokat, és ily módon ártson a két nép eddig is páratlan, a történelem viharait már sokszor túlélt együttműködésének.”