Navracsics sikerrel vette az akadályt

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor / MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Aggódnia amúgy sem kellett, a kormánypárti többségű bizottságokban a kormánypárti többség megszavazta. A külügyi bizottságban az ellenzéki képviselők többsége nemmel szavazott, a DK-s Oláh Lajos tartózkodott. A gazdaságiban viszont nemet nem kapott, csak tartózkodást. A meghallgatásnak egyébként lényegében nincs közjogi következménye, a minisztert akkor is beiktathatnák, ha nem szavazzák meg.


A külgazdasági és külügyminisztériumi poszt várományosa a külpolitikai bizottságban azzal nyitott, „meggyőződése, hogy sikerül visszaállítani a konszenzust” az alapvető kérdésekről.  Aztán az ellenzéki kérdések után kiderült, mindenáron nem akar konszenzust, és főként olyan kérdésekben kell egyetértés, mint például hogy milyen legyen a diplomataképzés. Azért, hogy azt ne szüntesse meg az ellenzék, ha kormányra kerül.

- -

Navracsics egy feladataiban átszabott minisztériumot vezet majd: nevéből is láthatóan ide kerül a külgazdaság. Valamilyen szinten eddig is jelen volt, de több tárca foglalkozott vele. Így viszont, hogy az egész ide került, hatékonyabb lehet a külgazdasági diplomácia - mondta Navracsics Tibor. A kulturális diplomáciát is „tovább kell támogatni”.

Beszélt a „közép-európaiságról”, ami a földrajzi kötődésen kívül közös múltat és államiságot jelent. Miniszterként támogatná, hogy a V4-ek a szakpolitikákban is együttműködjenek. A határon túli magyarok érdekeit, jogait is védeni kell.

Senki sem kérdőjelezheti meg, hogy Magyarország az unióhoz tartozik - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

„A keleti nyitás nem nyugati zárás.”

Azon lehet vitázni, hogy mennyire éri meg a tagság, vagy az érdekérvényesítésért mit lehet tenni, de „az unión kívül nincs élet”. Ellenzéki politikusok odaszúrtak: ezt Orbán Viktor máshogy mondta. Navracsics készült: tudta a teljes idézetet, csak a mondat végét nem idézte a Reuters. A teljes mondat úgy szólt: „az unión kívül is van élet, csak éppen nem éri meg.” Ezt egy vizsgálóbizottságban is szívesen elmondja - viccelődött a jelölt.

Azt viszont komolyan mondta, hogy „a nemzeti érdekérvényesítésből nem engedünk” Itt hatékonyabb politikára van szükség. Az érdekérvényesítéshez zömmel együttműködésre van szükség, de ahol nem engedhetünk, ott fel kell vállalni a konfliktust.

„Ez nem egy szeretetteljes nagy család, ahol mindenki egymás vállán zokog és segít a másikon. Éles a küzdelem a forrásokért és a befolyásért.”

- -

A kérdések lényegében tovább tartottak, mint a miniszter-jelölt bevezetője. Kisebb beszólásokkal megúszta, ott is inkább a miniszterelnök egyes mondatai miatt froclizták. (Erre válaszul a bizottság fideszes elnöke emlékeztetett Gyurcsány „arab terroristás” focistaviccére.) Navracsics ezt azzal verte vissza/zárta rövidre, hogy a múlttal nem foglalkozik.

Mesterházy Attila volt MSZP-s frakcióvezető azt kérdezte, lesz-e külügyi stratégia, amit tárgyalhat a parlament. Erre jött a legszórakoztatóbb válasz: „lehet külpolitikai stratégia, amibe senki nem tud belekötni, szép gömbölyű mondatokkal, a megfelelő időtávra vonatkozóan, amiben mindenki egyetért, de senki sem gondolja komolyan. Ha tényleg az a cél, akkor lesz.”

Mesterházy sportdiplomácia-erősítésre vonatkozó ötletét viszont megfogadja. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök különböző megnyilvánulásaival egyet tud-e érteni, Navracsics Tibor egyértelművé tette: „a miniszterelnöknek van kormánya, ő vonható felelősségre”. A miniszterek beosztottak, bár nemcsak a kormányzati politika képviselete, de annak alakítása is a feladatuk.

Demeter Márta szocialista képviselő érdeklődött, milyen távban gondolkodik Navracsics, azt olvasni ugyanis, uniós biztos lehet, Szijjártó Péter válthatja. (Erről korábban a VS.hu is beszámolt.) Navracsics Tibor azt mondta, 4 évre készül, „de a jövő bizonytalan a politikában.”

- -

A bizottságba beugró Schiffer András a többi között rákérdezett, „a történtek fényében” nem kellene-e felülvizsgálni a magyar-orosz kapcsolatokat és konkrétan a paksi szerződést. Ráadásul nem is demokrácia. Fölemlegette azt is, hogy korábban a Fidesz kiállt Tibetért. Navracsics szerint Kína és Oroszország tekintetében is pragmatikusnak kell lenni, ahogy a legtöbb ország is az. Ennek ellenére a stratégiai értékelvűség és a demokrácia támogatása és építése is fontos.

Azt az LMP-s kritikát sem érezte igaznak, hogy az ország karanténba került volna. Több kérdésben a kormány sikeresen védte az álláspontját. Visszautasította azt is, hogy a külügyminisztérium statisztaszerepet játszott volna.

Siker mutatója az lenne, ha az unión kívüli export arányán változtatnának: jelenleg ez 80-20 százalék, ezt 66-33 százalékra szeretnék módosítani. 33 százalék menne unión kívüli országba.

A meghallgatást egy órásra tervezték, de egy jó 20 perccel megcsúsztak. Utána rögtön a gazdasági bizottságba ment, ahol gyorsabban végzett, és lényegében csak szakmai kérdéseket kapott, a hangsúlyt értelemszerűen a gazdasági kérdésekre tette. A fideszes Tiffán Zsolt a magyar borért lobbizott. Navracsics Tibor azt mondta, több magyar termék a promóció hiánya miatt nem ismert, dolgozik rajta. Azon lesz, hogy minden akadály elháruljon a magyar termékek elől. Beszélt a határ menti együttműködésről is - kiderült, hogy a közlekedésfejlesztésben például a román hatóságok hezitálnak.

A jelöltet mindkét bizottság támogatta, a kormánypárti többség igennel szavazott. Az ellenzék nagy része a külügyiben nemmel, a gazdaságiban viszont tartózkodott. Navracsics Tibort beiktatása előtt még két bizottság hallgatja meg szerdán.