Navracsics: Hibázott, majd korrigált az igazságszolgáltatás

-

Navracsics Tibor nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy lesz-e törvénymódosítás Eva Rezesová házi őrizetbe kerülése miatt.


Csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva Navracsics Tibor elmondta: az Eva Rezešová házi őrizetéről szóló elsőfokú döntéssel szemben fellebbezett az ügyészség, ezt követően „a magyar igazságszolgáltatás korrigálta hibáját”.


Az első fokon ittas vezetésért elítélt szlovák nő a nem jogerős ítélet után előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került. Az igazságügyi miniszter szerint ezért is fontos, hogy többszintű bírósági intézményrendszerünk van, és hogy az igazságszolgáltatásban megjelenő feleket különböző érdekek mozgatják.

Az esetleges törvénymódosításra vonatkozó kérdésre Navracsics kitérő választ adott: mint mondta, ha a frakció készít ilyet, azt megvitatják majd.


Rogán Antal esete Rezešovával

December 3-án tett közzé Rogán Antal a Facebookon egy videót, melyben felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy „luxuskörülmények” között került házi őrizetbe Eva Rezešová. Érdekes módon a bíróság még aznap visszahelyezte előzetes letartóztatásba a több ember halálát okozó szlovák gázolót.


A fideszes Rogán Antal ugyanezen a napon nem mulasztotta el a bíróság újabb döntésének kommentálását sem: „Sok embernek a magyar igazságszolgáltatás józanságába vetett hitét állította helyre ez a mai döntés”írta Facebook-posztjában.

A frakcióvezető ma tovább magyarázta korábbi kiállását. Leszögezte: „Magyarországnak olyan országnak kell lennie, ahol senki sem részesülhet jobb elbánásban csak azért, mert sok pénze van. Magyarország egy szabad ország, ahol mindenkinek szabadon lehet bármiről véleménye, még a bíróságokról is. Nekem is, és Önöknek is. Az első Rezešová-ítélet után nem csak nekem, hanem nagyon sokaknak az volt az érzése, hogy azért részesült más elbánásban, mert a családja gazdag. Ez a valódi probléma, amivel szerintem a bírósági vezetőknek foglalkozniuk kellene.”