Navracsics: Európa is és Magyarország is multikulturális

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Mindig Európa-párti politikus voltam. A magyar jobboldalon pedig nagyjából egyedül maradtam ezzel – mondta a Mandinernek adott interjújában az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Beszélt Orbán uniós megítéléséről is.


A Fidesz korábbi prominense szerint ahhoz, hogy Európa meg tudja védeni a közös határokat, európai határőrséget kellene létrehozni. Igaz, azt valami alá rendelni kellene, akár az Európai Bizottság alá, jelenit ki Navracsics.

A Mandineren megjelent interjúban elhangzik, hogy szerinte az a baj, hogy a vitázó felek szélsőséges álláspontokra helyezkednek. „Kizárás-befogadás. Mindenki jöjjön – senki ne jöjjön. Sosem a mértékről van szó ezekben a vitákban, pedig fontos viták lennének ezek. Meg kellene értenünk egymás érveit.”

A multikulturalizmusról azt mondta, hogy minden attól függ , hogyan definiáljuk a multikultit. „Mindenesetre Európa is és Magyarország is multikulturális. Az volt mindig. Én például anyai ágon sváb nagyszülők unokája vagyok, apai ágon horvát, ami miatt egyes liberális lapok le is szerbeztek, mások meg zsidó gyökereket véltek felfedezni nálam. Akár bántásnak, akár dicséretnek szánták: mindenki fejében ott vannak a különböző nemzetiségek”.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy megrökönyödött, amikor nem adták oda neki a Nézőpont Intézet vizsgálati anyagait, nehogy megpuccsolja Orbán Viktort.

A jelenlegi miniszterelnök uniós megítéléséről pedig azt mondta, hogy egyértelműen fölértékelődött. „Kijött abból a dobozból, amelybe könnyű volt beletenni korábban”