Navracsics elkötelezettségét vonják kétségbe az EU-ban

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője amiatt bírálja az EU-biztost, mert a népszavazáson nemmel szavazott.


Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője szerint a fő kérdés, hogy az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos az Európai Unió egészének vagy Orbán Viktor miniszterelnöknek az érdekeit tartja szem előtt.

Szerinte az európai uniós biztosoknak az EU általános érdekét kell képviselniük, nem a saját nemzeti kormányukét, viszont Navracsicsnak a sikertelen magyarországi referendum kapcsán tett megjegyzései ezt erősen kétségessé teszik.


Jogi döntés született a menekültek áthelyezéséről, a népszavazásra bocsátott kérdés pedig közvetlenül ez és az Európai Bizottság javaslata ellen irányult, amelynek Navracsics is a tagja

- írta pénteki közleményében a frakcióvezető.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerdán közölte, Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordul, hogy indítson vizsgálatot, mert szerinte Navracsics Tibor megsértette a bizottsági magatartási kódexet és az uniós alapszerződést is.

Alexander Winterstein bizottsági szóvivő pedig pénteken kijelentette, el tudja képzelni, hogy Juncker felveti majd a kérdést a bizottság következő ülésén.