Navracsics, Bajnai és a magyar demokrácia a Newsweekben

Fotó: MTI / Marjai János / MTI / Marjai János

-

A miniszter a demokrácia stabilabbá válásáról beszél, de a cikk ennek az ellenkezőjét üzeni.


Adam LeBor Budapesten élő brit újságíró az amerikai Newsweek magazinban rajzolta fel, milyen trendek figyelhetők meg a közép-európai régióban. Itt röviden összefoglaljuk, mit tudhat meg Magyarországról az angol nyelvű közvélemény. A sztori a német megszállás áldozatainak emlékművével kezdődik: a szobor előtt tömegek tüntetnek, holott Orbán Viktor miniszterelnök úgy látja, a szobor makulátlan és erkölcsileg is teljesen rendben van, hiszen minden áldozatnak emléket állít. A magyar baloldal viszont nem ért vele egyet. Úgy látja, az emlékmű elbagatellizálja, hogy a holokausztnak több mint félmillió magyarországi zsidó esett áldozatul. A szobor körüli ellentétek még nem fajultak tettlegességig. A rendőrök nyugodtan nézik a tüntetőket, nem tűnnek fenyegetőnek. A demokrácia látszólag jó állapotban van Magyarországon – írja LeBor, majd hozzáteszi: a látszat csalhat.


-


A vasfüggöny mögött sok mindenről lemaradtak

Magyarország és még egy csomó másik közép-európai ország tíz éve csatlakozott az Európai Unióhoz. Kezdetben úgy tűnt, minden szép lesz: Európa végre egy stabil kontinenssé válik, tele liberális demokráciákkal, de tíz év távlatából, LeBor szerint kijelenthetjük: ez nem jött be. Az új tagállamokban ugyanis még mindig erősek a régi szocialista hagyományok, főként az önérdekkövetés. A független intézmények gyengék, a jogállamiság ingatag lábakon áll, a civil társadalom pedig szinte nem is létezik. A szocializmus állampártjai nevet változtattak és szociáldemokratáknak próbálták beállítani magukat, miközben nem tettek mást, mint a kapcsolati tőkéjükre apellálva klientúrájuknak lehetővé tették, hogy olcsón felvásárolja az egykori állami vagyont. A nagy probléma, hogy ezek az államok a vasfüggöny mögött elzárva lemaradtak a 60-as 70-es évek fontos vívmányairól: nem tudnak az antirasszizmusról, a feminizmusról, a melegjogokról, és megmaradt náluk a hatalom irányába való feltétlen behódolás is - írja LeBor.


Mélységesen cinikus

A cikkben megszólalt több egykori és mai magyar politikai szereplő. „Orbán mélységesen cinikus” – mondta Rajk László, a Szabad Demokraták Szövetségének egyik alapítója – „Nem hiszem, hogy bármiben is hisz.” „Kivéve a hatalomban” – teszi hozzá a szerző. Magyar Bálint volt oktatásügyi miniszter kötetét, a Magyar polip – a posztkommunista maffiaállamot  is említi a cikk: a könyv szerint Magyarországon a félelem az úr. Nem a börtöntől vagy a hatalom brutalitásától félnek az emberek, hanem attól, hogy bármikor elveszíthetik az állásukat. Ezzel Bajnai Gordon egykori miniszterelnök is egyetért: „Magyarország útban van afelé, hogy egyre inkább irányított demokráciává váljon. A kormányzás emberek egy olyan csoportjának kezében van, akik még az egyetemen lettek jó barátok. Orbán egy posztszovjet országot akar építeni, amihez Közép-Ázsiát, Ukrajnát és Fehéroroszországot veszi példaként” – mondta a Newsweeknek. Navracsics Tibor leendő külügyminiszter ezzel nem ért egyet. Ő azt nyilatkozta, hogy Magyarországon nincs probléma a szabadságjogokkal, mindössze annyi történt, hogy stabilabbá vált a demokrácia az elmúlt években: a közigazgatás és az adózás reformja csak versenyképesebbé tette az országot. Ha vannak még problémák, azokról mind a baloldal tehet.

-


Brüsszel aggódhat

Bár Navracsics szerint minden rendben van, Brüsszel nem nézi különösebben jó szemmel, ami Magyarországon történik. A cikk emlékeztet arra, hogy már történtek is ajánlások az Európai Parlamentben, hogy legyenek olyan eszközök – például a kifizetések szüneteltetése – amelyeket az EU intézményei akkor alkalmazhatnának, ha egy nemzeti kormány olyan törvényt hozna, ami ellentétes az EU értékrendjével. LeBor szerint a magyarhoz hasonló antidemokratikus trendek elindultak már más tagállamokban is. Ezzel Bajnai is egyetért: „Ha az EU-nak dolgoznék, nyugtalan lennék, hiszen rengeteg közép-európai politikus érdeklődve figyeli, hogy Orbán Viktor sikerrel jár-e. Ha igen, akkor sokan arra fognak következtetni, hogy ez a fajta irányított demokrácia az új divat.”