Navalnij tüntetni akart, őrizetbe vették a rendőrök

Fotó: MTI/MTVA / Pavel Golovkin

-

Az orosz ellenzék Nyizsnyij Novgorodban szervezett tüntetést. A kellékeket már lefoglalták a rendőrök.


Ismét őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki politikust Oroszországban. Egy Nyizsnyij Novgorodban tervezett ellenzéki megmozdulásra készült utazni. A rendőrségi fellépésről Navalnij számolt be az Instagramon. A belügyminisztérium szerint a politikus azért vették őrizetbe, mert a hatóságokkal nem egyeztetett tüntetésekre szólított fel.

Az aktivista a rendőrségről feltöltött videoüzenetében arra biztatta híveit, hogy a távollétében is tartsák meg a tüntetést. Nyizsnyij Novgorodban a rendőrök lefoglalták a megmozdulás kellékeit.

A 41 éves Navalnij a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be. Az idén két, tízezreket megmozgató országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Ezek miatt kétszer is elzárásra ítélték.

Navalnij a jövő márciusi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin kihívójaként pozicionálja magát annak ellenére, hogy a választási bizottság szerint hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és meghosszabbított büntetés-végrehajtási próbaideje miatt nem indulhat a választáson.