Navalnij öt nappal korábban szabadulhat

Fotó: MTI/MTVA / Pavel Golovkin

-

A bíró figyelembe vette, hogy az ellenzéki politikusnak gyerekei vannak és orvoshoz kell járnia.


Harmincról huszonöt napra csökkentette Alekszej Navalnij büntetését egy moszkvai bíróság. Az orosz ellenzéki politikust első fokon azért ítélték el, mert nem engedélyezett tüntetést szervezett Moszkva központjába. A másodfokú bíróság helyben hagyta a politikus letartóztatását, de túl szigorúnak minősítette az ítéletet. A bíró figyelembe vette, hogy Navalnijnak két kiskorú gyermeke van, és hogy rendszeres szemészeti vizsgálatra kell járnia, mert ismeretlen tettes sebfertőtlenítőt loccsantott a szemébe.

A politikus június 7-én szabadulhat. Ügyvédjei szerint az ítélet jogalap nélkül született, mert nem bizonyított, hogy a tüntetők Navalnij felszólításának hatására gyűltek össze a belvárosban.

Navalnij Vlagyimir Putyin kihívója akar lenni a jövő évi elnökválasztáson. Hétfőre másodszor hirdetett meg országos tüntetést a korrupció ellen, és több mint száz városban ezrek tiltakoztak. Jogvédők szerint a rendőrség több mint 1700 embert őrizetbe vett, a legtöbbjüket Moszkvában és Szentpéterváron. A hivatalos adatok szerint a fővárosban mintegy 150, a Néva-parti városban pedig félezernyi őrizetbe vétel történt. Szentpéterváron 522 közigazgatási eljárást indítottak, és csütörtökön több tucat ügyben hirdettek ítéletet. A büntetések a pénzbírságtól 10 napi elzárásig terjedtek.

Szergej Melihov, az orosz nemzeti gárda igazgatóhelyettese szerint a szentpétervári tüntetésen késsel hátba szúrták a rohamrendőrség egyik tagját, ám a védőfelszerelésének köszönhetően sértetlen maradt. Moszkvában egy rendőr orvosi megfigyelés alatt marad, mert szemébe könnygázt fújtak. Az incidens miatt elítélt tizenévest a bíróság augusztus 13-ig házi őrizetbe helyezte.