NAV: a múzeumi flipperek használatáért szedett díjjal van a gond

Forrás: flippermuzeum.hu

-

A NAV szerint a Flippermúzeum játékautomatái nem felelnek meg az előírásoknak, és az adóhivatal azt is sérelmezi, hogy a játékautomatákat külön megfizetett díjért lehet használni a múzeumban.


A budapesti Flippermúzeum működését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szerencsejáték-felügyelete 2014 áprilisában és májusában ellenőrizte, és mint kiderült, a berendezések nem felelnek meg a játékautomatákra vonatkozó előírásoknak – közölte a NAV az MTI-vel.


A múzeum Facebook-oldalán kedden jelent meg, hogy június közepén bizonytalan időre bezár a Flippermúzeum. A múzeumot tulajdonosa júniusban azért zárja be, egyelőre ideiglenesen, mert hiába kapott engedélyt a kormánytól arra, hogy muzeális intézményként működjön, az adóhatóság szerint vonatkoznak rá a flipperek üzemeltetésének szabályai. Pálfi Balázs alapító-tulajdonos azt írta a Facebookon, hogy „a Flippermúzeum megnyitása után már másnap megjelent a NAV Szerencsejáték Felügyelet fedett ellenőrzést végezve, és mint később a jegyzőkönyvekből megtudtuk, arra tettek javaslatot, hogy az összes gépet el kell szállítani a helyszínről, mert szerintük a szerencsejáték-törvényt olyan mértékben sérti az intézmény, hogy csak ez lehet a megoldás".


Ezt a NAV Szerencsejáték-felügyelete tagadja, az adóhatóság állítása szerint nem zárta le és nem szállította el a Flippermúzeum játékautomatáit. A közigazgatási eljárásra a kötelező nyilvántartásba vételre vonatkozó jogszabály megsértése miatt került sor, a NAV ennek nyomán 2014. július 2-án hozott határozata a jelenlegi bírósági eljárás tárgya. (A Flippermúzeum bírósághoz fordult, az ügyben június 17-én lesz a tárgyalás). Azóta a NAV nem végzett újabb intézkedést - olvasható a NAV közleményében.


Az adóhatóság szerint a múzeum 500 forintos belépőjegye a kiállított tárgyak megtekintésére szólt, a játékautomaták használatáért azonban további 2000 - 15 percenként 250 - forintot kellett fizetni a látogatónak. Ha valaki nem használta ki a kétórás játékidőt, a fel nem használt, időarányos összeg visszajárt. Ez a díjképzés azonban nem egyezik meg az interaktív múzeumokéval, miszerint a látogató a belépőjeggyel egyúttal megfizeti a múzeumban elhelyezett tárgyak használatát, azaz a különböző szolgáltatásokat (belépés, játék) nem külön-külön kell megfizetni - hívja fel a figyelmet a NAV.


A Flippermúzeum ideiglenes bezárása nagy port kavart, többen tüntetésre készülnek a NAV döntése ellen.