NATO-tanácskozást hívnak össze az Iszlám Állam miatt

-

Törökország kérte az Észak-Atlanti Tanács összehívását az elmúlt napok terrorja miatt. Az ülés kedden lesz.


Törökország vasárnap a washingtoni szerződés negyedik cikkére hivatkozva az Észak-Atlanti Tanács - a NATO legfontosabb döntéshozó szerve - összehívását kérte - tudatta a NATO sajtószolgálata.

Ankara az elmúlt napok terrortámadásai miatt kialakult helyzet súlyosságára hivatkozva kért egyeztetést a szövetségesekkel. Ezek közül a legsúlyosabb, hétfői merényletben, Suruc városában 32-en haltak meg és több mint 100 ember megsebesült.

Az észak-atlanti szövetséget életre hívó washingtoni szerződés negyedik cikke értelmében bármelyik szövetséges állam kérhet egyeztetést a többi szövetséges állammal, ha úgy ítéli meg, hogy valamelyik NATO-tag területi egységét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A NATO közleménye szerint Törökország tájékoztatást is kíván adni a másik 27 szövetséges országnak arról, hogy a terrortámadásokat követően milyen lépéseket tett és készül tenni.

Az Észak-Atlanti Tanács ülését, amelyen a szövetséges tagállamok nagykövetei vesznek majd részt, keddre hívta össze Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.