NATO-tag lehet Montenegro

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Várhatóan meghívják a NATO-ba Montenegrót az észak-atlanti szövetség tagországai külügyminisztereinek szerdai brüsszeli értekezletén – közölte egy nevének elhallgatását kérő brüsszeli diplomata az AFP francia hírügynökséggel. Montenegro lehet a 29. tagállam.


Az Észak-atlanti Tanács nagyköveti szinten már jóváhagyta a nyilatkozattervezetet” – közölte a diplomata. A hivatalos döntést a 28 NATO-ország külügyminiszterei hozzák meg, akik várhatóan szerdán, brüsszeli tanácskozásuk második napján hívják meg Montenegrót, hogy csatlakozzon a szövetséghez.


A csatlakozás várhatóan legfeljebb másfél év múlva lép életbe, miután a 28 tagország parlamentje megvitatta és ratifikálta a csatlakozást. „Ez történelmi döntés lesz, amely jelzi a Nyugat-Balkán iránti folyamatos elkötelezettségünket, és tanújelét adja a nyitott kapuk politikájának – mondta hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. – Montenegró megtette az euro-atlanti családhoz vezető út java részét” – tette hozzá.


Függetlenségének 2006-ban történt kikiáltása után a 630 ezer lakosú Montenegró több más balkáni országhoz hasonlóan közeledett a NATO-hoz. Csatlakozási törekvését az Egyesült Államok is támogatja.

Két másik balkáni ország, Horvátország és Albánia már tagja a szövetségnek.