NATO-konvoj ellen követtek el öngyilkos merényletet

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Öngyilkos merénylő támadta meg a NATO-vezetésű külföldi erők egyik járműoszlopát vasárnap az afgán fővárosban, Kabulban. A merénylő meghalt, három civil megsebesült – közölte a helyi rendőrség.


Abdul Rahmán Rahimi kabuli rendőrfőnök elmondta, hogy a támadó a szövetségesek páncélozott járműve mellett hozta működésbe a nála lévő pokolgépet. A férfi belehalt a robbanásba, amely három járókelőt megsebesített. Külföldi áldozata nem volt a terrorakciónak. A helyszínre több mentő érkezett. A sebesülteket kórházba szállították.


A konvoj négy járművéből kettő súlyosan megrongálódott a merényletben, csakúgy, mint a környéken lévő számos magánautó. A detonáció betörte több környező lakóház és üzlet ablakát.

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő közölte, hogy szervezetük felelős a merénylet elkövetéséért. „Két jármű megrongálódott, a benne ülők mind meghaltak” – állította.

A merénylet azt követően történt, hogy a szélsőségesek a múlt hónap végén rövid időre elfoglalták az észak-afganisztáni Kunduzt. A tartományi székhelyet a kormánycsapatok nagy erőkkel ugyan visszafoglalták, de a város környékén folytatódnak az összecsapások a tálibokkal.