NATO kémelhárító központ nyílik Krakkóban

-

Elég közel Oroszországhoz, amellyel igen rosszak jelenleg a NATO kapcsolatai az ukrán válság és Szíria miatt is.


A kelet és dél felől érkező fenyegetésekre tekintettel a NATO még az év vége előtt úgynevezett kiválósági központot nyit Krakkóban a kémelhárítási képességeinek növelése céljából.


Egy lengyel titkosszolgálati tisztségviselő lesz az első számú vezetője a krakkói létesítménynek, ahol közös gyakorlatozások folynak majd a kémkedés által jelentett fenyegetések azonosítása és elhárítása céljából – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Jacek Sonta ezredes, a szaktárca szóvivője.


Ennek a központnak a megnyitása új kapacitásokkal látja el a szövetségeseket az olyan fenyegetésekkel szemben, amelyek kelet és dél felől egyaránt érnek minket

– mondta.


A krakkói központ létrehozásáról hivatalosan múlt héten döntöttek az egyesült államokbeli Norfolkban. Az intézetnek a dél-szlovákiai Lestben lesz egy katonai kiképző telephelye.

A dél-lengyelországi központ megnyitására egy olyan időszakban kerül sor, amikor a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok mélyponton vannak az ukrán válság miatt, ami felerősítette a felek titkosszolgálati tevékenységét.

A 28 országot tömörítő NATO jelenleg 21 kiválósági központot működtet a tagállamaiban, ezeknek a tevékenysége a katonai orvoslástól kezdve a terrorizmus elleni harcon és az energiabiztonságon át a kibervédelemig terjed.