NATO-hadgyakorlat Csehországban

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A NATO nagyszabású légi hadgyakorlatot kezdett kedden Csehországban. Az „Ample Strike 2016” fedőnevű, szeptember 20-ig tartó hadgyakorlaton a NATO 17 tagállama – köztük Magyarország – légierejének mintegy 1500 katonája vesz részt.


A légi hadgyakorlat célja összehangolni a repülőgép- és helikopterpilóták tevékenységét az előretolt földi navigációs pontokkal a szárazföldi műveletek támogatására – közölte a cseh védelmi minisztérium.

A NATO fennállása óta ez az első olyan hadgyakorlat, amelyen aktív tartalékosok is részt vesznek.

A hadgyakorlatra Csehországba érkezett mintegy 30 külföldi repülőgép és helikopter a dél-morvaországi Námest nad Oslavou kisváros katonai repülőterén állomásozik, és a műveletekbe szeptember 5. és 16. között kapcsolódnak be. A gyakorlatozás közben a harci gépek több más katonai repülőteret is használni fognak. Hasonló légi hadgyakorlatokat 2003 óta tartanak Csehországban.

Cseh békeaktivista mozgalmak ismételten arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a NATO-hadgyakorlatok cseh területen törvényellenesek, mert csak a kormány hagyta jóvá őket, holott a hatályos törvények szerint erre a cseh parlamentnek kellene engedélyt adnia. A bírálatokat a cseh védelmi minisztérium alaptalannak minősítette, és elutasította.