Nate hurrikán: evakuálják New Orleans egy részét

Fotó: Getty Images / Mario Tama

-

Louisiana, Mississippi és Alabama tengerparti vidékein, valamint Florida délnyugati részén hurrikánriadót és rendkívüli állapotot rendeltek el.


Hurrikánriadót hirdettek az USA déli partvidékein. A közeledő Nate trópusi vihar miatt evakuálják New Orleans egyes részeit. Mitch Landrieu polgármester szombat estétől kijárási tilalmat rendelt el a városban. A Nate egyelőre a karibi térségben pusztít, Honduras és a mexikói Cancún közelében, és eddig 24 halálos áldozata van. A vihar az amerikai hurrikánközpont előrejelzései szerint 2-es erősségű hurrikánként, vasárnap reggel éri el az amerikai partokat.

New Orleansban nagy része a tengerszint alatt fekszik, és a lakosoknak szombat délig kell elhagyniuk a megjelölt területeket. Szombaton délben lezárják a tengerártól védő zsilipeket is. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója az állam egész területére rendkívüli állapotot hirdetett, és a Nemzeti Gárda 1300 tagját mozgósította.

Florida még az Irma hurrikán pusztításait sem heverte ki. Rick Scott kormányzó az állam 29 megyéjében hirdetett rendkívüli állapotot, s felszólította a lakosságot, hogy igyekezzenek elhagyni a vidéket, mert a vihar közeledtével lezárják az utakat és a hidakat. "Floridában mi tudjuk, hogy mindig a legrosszabbra kell készülnünk, miközben a leginkább jóban reménykedünk, de nem bízhatjuk a dolgokat a szerencsére" – mondta a kormányzó. Scott szerint mindenkinek a lehető leggyorsabban be kell szereznie vizet, élelmiszert és gyógyszert, mert a vihar nagy sebességgel közeledik.

Mississippi kormányzója, Phil Bryant szerint az állam felkészült a Nate hurrikánra. Mississippiben tornádókra is számítanak. Kay Ivey, Alabama kormányzója már hétfőn kihirdette a rendkívüli állapotot. Kötelező evakuálást még nem rendelt el, de arra biztatta az alacsonyan fekvő területek lakóit, hogy minél előbb vonuljanak az állam belső területeire.