Nászutasok voltak, tetováltattak, Mikulást szívattak a NAV-osok

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Az adóellenőrök még a saját bőrüket sem sajnálták 2015-ben, hogy lebuktassanak valakit, de volt olyan revizor is, aki evett-ivott, majd igazolványt mutatott. A sajtó a Mikulás lefülelését kapta fel tavaly leginkább, pedig voltak cifra történetek azon kívül is.


„Reggel állok sorban a piacon a kedvenc kofámnál. Jön valaki kérdezni, hogy nem tudna-e egy tízezrest felváltani. Az asszonyság magából kikelve zavarja el az illetőt, hogy őt aztán ne próbálják átverni. Döbbenten állunk, mert nem jellemző rá ez a stílus. Talán hamis pénz forog a piacon?”

A Facebookon közzétett bejegyzést tovább olvasva kiderül, hogy nem hamis pénzről van szó, a kofa azért lett hirtelenjében olyan ideges, mert egyszer már pórul járt, amikor megkérdezték tőle ugyanezt. Az árus megszánta a húszezresét lobogtatót, leszámolta neki a kért címletekben a váltópénzt, az illető hálálkodva a tárcájába tette, és azzal a mozdulattal már húzta is elő a NAV-os igazolványát. Pénzváltásra engedélye van? – kérdezte. Nincs – felelte az árus.


Akkor kétszázezres bírság tiltott banki tevékenységért.

Mindez csak egy példa a NAV téli ellenőrzés-sorozatából, amely december 1-jén indult és év végéig tartott. Az ellenőrök a nap bármely időszakában, munkaidőn kívül és hétvégén is ellenőrizhettek a piacokon, a bevásárlóközpontokban és a forgalmasabb helyeken. Rászálltak többek közt a szaloncukor- és a csokiárusokra, a síkölcsönzőkre. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kereskedők adnak-e bizonylatot, rendben működik-e az online pénztárgépük, bejelentik-e az alkalmazottaikat, és tudják-e igazolni, hogy honnan van az árujuk.De persze nem csak az év utolsó hónapjában kapcsoltak rá a NAV-osok. Íme néhány emlékezetes eset 2015-ből.


Lúzer Télapó

Az egyik legnagyobb vihart kavaró eset az volt, amikor tőrbe csalták a Mikulást: kihívták egy budapesti családhoz, hogy lepje meg a gyermekeket. Mivel a Télapó nem adott számlát, a revizorok felfedték magukat, és megbírságolták. Az ellenőrök annyira fifikásak voltak, hogy még az olyan részletekről is beszámoltak, hogyan viselkedtek a gyermekek. Nevettek, énekeltek, boldogok voltak, még közös kép is készült. Aztán amikor elértek a lifthez, és a Mikulás megkapta volna a pénzét, visszahívták a konyhába, hogy még mutatnának neki valamit. Ez pedig a NAV-igazolványuk volt mesélte a Tényeknek a pórul járt Télapó.Májusban a bőrüket vitték vásárra, tetováltattak az ellenőrök. Tudomásukra jutott ugyanis, hogy egy román állampolgár engedély nélkül üzemeltet egy óbudai szalont. Bejelentkeztek, varrattak és fizettek. Számlát vagy nyugtát azonban nem kaptak, ezért büntettek. Azt nem tudni, hogy az ellenőrök 25 ezer forintért mely testrészükre, mit tetováltattak.

Augusztusban a NAV nyári akciósorozatának részeként menekülteket kerestek a taxikban. Közleményükben azt írták, „ha az ellenőrzés során migránsok szállítására utaló körülményt észlelnek, büntető feljelentést kezdeményeznek”.

Nagyjából ezzel egy időben az otthon dolgozó „hobbicukrászokat” ellenőrizték a Tolna megyei revizorok. Többükről kiderült, hogy adószám nélkül dolgoztak, rendszeresen vállalták sütemények, torták készítését ünnepi alkalmakra, lakodalmakra; fejenként 160 ezer forint lett a büntetésük.

Tolltartót is rendeltek, azt már egy férfitól, aki rendszeresen árult gyerekholmikat az interneten. A revizorok álnéven jelentkeztek be, kiválasztották a terméket, még találkozót is egyeztettek az eladóval, aki se nyugtát, se számlát nem adott nekik, ezért megbírságolták.


Jól jön, ha egy revizor fiatal

Októberben nászutasként érkeztek a NAV-osok Pécsre. A vasútállomáson taxiba ültek, és a szállásukra vitették magukat. A taxis – pechjére – nem indította el a taxamétert, azonnal megbírságolták. A fiatalok az estét vacsorával folytatták; az étteremben, ahová beültek, kaptak ugyan nyugtát, de az online pénztárgép adatai és a kasszában található bevétel összehasonlításakor jelentős készpénztöbbletet találtak.

A pluszpénz keletkezését a vállalkozó nem tudta igazolni, így itt is jegyzőkönyvezni kellett a szabályok megsértését. A szálláshely ellenőrzésekor egy korábbi vendég számlájának bizonylattömbből ki nem tépett, eredeti példánya bizonyította, hogy a számlakibocsátási kötelezettség teljesítése a panzióban sem teljes körű. Volt baj elég, még Tímár Péter is megirigyelhette volna.

Aztán novemberben egy 8 éves kisfiút akart kihallgatni a hatóság egy költségvetési csalási ügyben. Noel a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságától kapott levelet, családja legnagyobb megdöbbenésére. Édesapja a Blikknek azt mondta, a pénzügyőrök a levélben nevesítenek két személyt, akikről ők még soha nem hallottak. Éppen ezért el sem tudják képzelni, mi szükség lehet a kisfiú kihallgatására. A NAV úgy reagált: sok embert kerestek meg az ügyben, és adategyezés miatt csúszhatott porszem a gépezetbe.


Ellenőrök a Hungaroringen

Volt persze olyan ellenőrzés is, amelyhez nem kellett különösebb kreativitás. Nyáron olyan feketézőket kapcsoltak le, akik a Forma–1 idején a Hungaroringen és környékén szerettek volna gyorsan és nem feltétlenül minden szabályt betartva meggazdagodni. „A külföldi turista szemével” című akciósorozatban végignézték a személyszállítást, a szállást, az étkezést. Kiderült, hogy sok árusnak nem volt engedélye vagy adószáma, előkerült 22 liter hamisított alkohol, ruhák, mobiltelefonok, parfümök.


Az adóhatóság egyik legkedveltebb területe a turizmus. Volt, hogy motoros turistáknak álcázták magukat az ellenőrök, megfordultak Balaton-parti kempingekben, teniszeztek is, aztán amikor a pálya bérleti díjáról nem kaptak számlát, büntettek.De nemcsak a kiemelt turisztikai eseményeken, például fesztiválokon, hanem a már jól megszokott helyszíneken, raktárakban, kisteherautókban és kamionokban is feltűnt egy-egy revizor. Lecsaptak olyan cégre, amelyik minimális bevételről adott számot, megbuktattak vasipari termékekkel üzletelő, áfacsaló bűnszervezetet, előkerítettek hamis cikkeket, fémhulladékokat és természetesen nagy mennyiségű csempészett cigarettát is.

Suller György Attila, a NAV szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy került elő dohány a föld mélyéről, szénporból és baromfiudvarból is, és az is előfordult, hogy terepralis autós üldözés után sikerült elkapni egy járőrnek álcázott cigicsempészt.Légpárnás hajó

Az adóhivatal 14 ezer esetben összesen 40 millió szál cigarettát foglalt le 2015-ben, és könnyen lehet, hogy idén ezek a számok még nagyobbak lesznek. Nemrégiben arról lehetett olvasni, hogy légpárnás hajót vesz a NAV. A vg.hu írt arról, hogy a vízi jármű Záhonyban fog szolgálni.


Tavaly sem volt szerencséjük a zugpálinkafőzőknek. Szeptemberben egy razziánál a ház tulajdonosa azt mondta a pénzügyőröknek, hogy saját berendezésén, magának főzi az ismeretlen összetételű, zavaros szeszt. Az a nagykereskedő viszont, akinél félmillió üveg tömény alkoholt találtak, meg sem próbált hasonló érveléssel védekezni.

Mindezek után szinte már csak legyintünk, amikor azt halljuk, hogy Kecskeméten parfümmaffiára csapott le a NAV, máshol hamisított csokoládét foglaltak le, fuvarozók és munkaerő-kölcsönző cégek buktak meg, valamint csúnyán leszerepeltek a riksások.


NAV-ellenőrzés, vámkommandó

-


Azért vannak még lukak a rendszerben

A magánszemélyek és a cégek együttes adótartozása 2015-ben megközelítette a 2400 milliárd forintot. A legnagyobb adótartozó egy kínai férfi, aki 13,5 milliárd forinttal lóg a hivatalnak.

A NAV munkatársai havonta átlagosan harminchárom milliárd forintnyi elmaradt összeget hajtottak be, így január eleje és szeptember vége között szinte pontosan háromszázmilliárd forintnyi tartozás érkezett meg. Az utolsó negyedévről még nincsenek adatok.

Végigböngészve az elmúlt időszak nagy ellenőrzéseit, tavaly is jóformán alig volt olyan hely, ahol ne fordultak volna meg álruhás ellenőrök. A felújítások világa azonban továbbra is érintetlen. Sokak hétköznapi tapasztalata, hogy a szobafestők vagy a vízvezeték-szerelők számlaadási kedve 2015-ben is vetekedett a hobbicukrászokéval vagy a korábbi években megbukott jósokéval, aurafotósokéval. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a feketegazdaság részaránya már az országban előállított érték durván ötödére, merészebb becslések szerint negyedére rúg.


Régi trükkök

A cseles ellenőrzéseket persze nem most találták ki. Sokak hördültek fel néhány évvel ezelőtt, amikor végbélvizsgálatra mentek az ellenőrök. „Nem baj, ha a lánya jelenlétében nézek bele a fenekébe?” – kérdezte a doktornő attól az asszonytól, aki véres széklete miatt kért vizsgálatot. A magánrendelésre érkezett páciens csak tettette, hogy végbéldaganattól retteg, kísérője pedig csak játszotta az aggódó lány szerepét. A vizsgálat végén lecsaptak a számlát nem adó doktornőre, akinek nagy valószínűséggel sikerült elvenni a kedvét egy időre a számla nélküli vizsgálatoktól.

A plasztikai sebészek sem maradtak ki a vizsgálatokból: 2011-ben az adóhatóság egyik hölgy dolgozója – azt nem tudni, milyen beavatkozás megelőlegezéseként – 900 ezer forintot adott egy plasztikai sebésznek, ám nyugtát nem kapott. Három évvel később pedig egy másik NAV-os potenciaerősítő, fogyasztó- és testépítő szereket vásárolt a netről.

Volt, hogy a börtönből riasztották az adóellenőröket, mert az ottani vegyesboltban nem adtak nyugtát és nem könyvelték le a bevételeket. Kiderült, hogy milliók folytak be a kasszába, miközben a pénztárgéphez hozzá sem nyúltak, mindent a pult alatt, egy kockás füzetben vezettek.

Az ellenőrök maguk is adhatnak tippeket, hol, kiket érdemes ellenőrizni. Egy helyszínre mindig legalább ketten mennek, és elvárás, hogy a próbavásárlás életszerű legyen. Hogy ki milyen helyzetben hajlandó részt venni, maga döntheti el, semmi sem kötelező.

Jövőre pedig új NAV lesz, aminek része az is, hogy az állami tisztségviselők hozzátartozói is indulhatnak közbeszerzéseken, továbbá a jövőben kevesebb lesz a vagyonosodási vizsgálat, mert ahhoz önfeljelentés vagy rendőrségi nyomozás kell.