Nászutasként érkeztek a NAV-osok Pécsre

-

Sok megbukott vállalkozó kísérte az útjukat. Az adóellenőrök további pécsi és vidéki fesztiválokat is készülnek meglátogatni.


Tucatnyi próbavásárlást végeztek a NAV baranyai munkatársai a Pécsi Örökség Fesztiválon – írja a Bama.hu. Bírságok szempontjából eredményes volt a látogatás: minden második esetben elmaradt a nyugta, a szabálytalanságon ért vállalkozóknak így több százezer forintot kell majd kifizetniük.

A lap azt írja, hogy egy revizorpár – a rendezvény hangulatához alkalmazkodva – nászutasként érkezett a „Rendezvények Városába”, ahol taxiba ültek a vasútállomáson és a szállásukra vitették magukat. A taxis még csak el sem indította a taxamétert, így az ellenőrzés-sorozat mulasztás megállapításával kezdődött. A fiatalok az estét vacsorával folytatták – elevenítette fel az álnászutasok napját a Bama.hu

Az egyik belvárosi vendéglátóhelyen kaptak ugyan nyugtát, de az online pénztárgép adatai és a kasszában található bevétel összehasonlításakor jelentős készpénztöbbletet találtak. A pluszpénz keletkezését nem tudta igazolni a vállalkozó, így itt is jegyzőkönyvezni kellett a szabályok megsértését. A szálláshely ellenőrzésekor egy korábbi vendég számlájának bizonylattömbből ki nem tépett, eredeti példánya bizonyította, hogy a számla-kibocsátási kötelezettség teljesítése a panzióban sem teljes körű.

Mind a kitelepüléseken, mind az egyéb helyszíneken szabálytalanságon ért vállalkozók jelentős, több százezer forintos bírságra számíthatnak. Az adóellenőrök a további pécsi és vidéki fesztiválokra is készülnek, hogy – mint a Bama.hu írja – jelenlétükkel is ösztönözzék bevételeik legalizálására a visszaélésre hajlamos vállalkozókat.