Narancssárga figyelmeztetés: heves viharok után jön a kánikula

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Másodfokú figyelmeztetés lépett érvénybe öt megyében a heves zivatarok miatt. Utána viszont újra jön a meleg, amely akár a hónap közepéig is kitarthat.


Az ország öt megyéjére – Fejér, Tolna, Somogy, Baranya és Bács-Kiskun – adott ki másodfokú, narancssárga figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok, felhőszakadások miatt. További hét megyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint vasárnap a hajnali óráktól a Dunántúlon egyre többfelé alakulhat ki gyenge eső, záporeső. Reggel és délelőtt a Tiszántúlon még alig lesz felhő, nem valószínű csapadék. A déli óráktól tovább növekszik a gomolyfelhőzet, és egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Este marad a borongós idő, és főleg a Duna vonalában és a Duna–Tisza közén lehet intenzív csapadék.

Elsősorban a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskun megyében szupercellás zivatarok is kialakulhatnak. A heves zivatarcellákban felhőszakadás (30-50 mm) é s jégeső is várható. A zivatarokat viharos szélrohamok kísérhetik. A hőmérséklet meglehetősen szélsőségesen alakul, ugyanis a tartósan felhős északnyugati, nyugati tájakon csak 22-25 fok várható, keleten 26-32 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.

Hétfőn reggel és délelőtt a gyakran erősen felhős égből még többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Napközben átmeneti csapadékszünet lesz, majd délután a magasra törő gomolyfelhőkből ismét előfordulhat csapadék. A keleties szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. Reggel 15 és 20 fok lesz. Erősödik a nappali felmelegedés: délután már 30 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.

Kedd hajnalban, reggel még kialakulhat zápor, zivatar. Napközben már száraz levegő áramlik térségünk fölé, így mindenhol naposra fordul az idő. Országossá válik a hőség: mindenhol 30 fok felett alakulhat a csúcshőmérséklet.

A jövő hét további részében derült, száraz időre van kilátás, miközben tovább melegszik a levegő. Reggelente 16 és 21, délutánonként 32 és 37 fok között várható a hőmérséklet. Tartós meleg várható, a hőhullám a hónap közepéig is tarthat.